Остава бедствено положение в Хасково, Кърджали и Шумен

Юлиан Христов 08 февруари 2012 в 08:50 3208 0

Зима в Родопите
Зима в Родопите

Остава бедствено положението на територията на областите Хасково, Кърджали, Шумен и община Костинброд, област София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Бедствено остава положението и на територията на общините Харманли и Свиленград. Прогнозата е за силен вятър в Източна България. В област Шумен се пътува само по автомагистрала „Хемус“ от Шумен към Варна и Шумен - Карнобат - Ришки проход.

Времето ще остане облачно, но снеговалежите от северозапад ще отслабват и спират. В Източна България, Горнотракийската низина и Родопите ще продължи да вали сняг през целия ден и ще има снежни виелици и навявания. Вятърът от североизток през деня ще отслабва, но в Източна България ще бъде силен, към края на деня умерен. Максимални температури от минус 8-11° в Северна България до минус 1-0° в крайните югоизточни райони. В София - около минус 9°. Облачно със снеговалежи и силен и бурен североизточен вятър ще бъде времето по Черноморието. Вълнението на морето ще бъде 4-6 бала.

Продължават спасителните и възстановителните работи в област Хасково. Домът за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец е без питейна вода. Осигурена е бутилирана минерална вода. Дигата на р. Марица при с. Капитан Андреево, община Свиленград е скъсана, водата се връща обратно към с. Генералово, населението е оповестено за предстояща опасност, засега няма бедстващи хора в селото. Продължават спасителните работи в Свиленград. Без електрозахранване са 11 населени места в областта.

Въведено е бедствено положение на територията на области Хасково, Кърджали и община Костинброд, област София.

Нормализира се ситуацията в язовирите от каскада “Арда”. Процентът на запълване на язовирите е както следва: яз. Кърджали – 76,7%, яз. Студен кладенец – 97,7%, яз. Ивайловград – 118,9%.. Намалели са обемите на „Студен кладенец и язовир „Ивайловград“, като контролирано се изпуска вода през преливниците и чрез ВЕЦ.

Продължават да преливат 4 язовира - яз. „Боровица“, Камчия, яз. „Ясна поляна“, яз. „Йовковци“. Продължава контролирано да се освобождава обем чрез отваряне на основния изпускател в четирите язовира – „Тракиец”, „Ахелой”, „Г. Трайков” и „Йовковци”.

След като нивото на Марица при Свиленград беше опасно високо, вчера до обяд бе регистрирано задържане и към 23 часа бележи има спад с 20 см от обедните нива. При запазване на тенденцията, очаква се до обед днес да се достигнат нормалните нива за сезона. При Харманли нивото на реката бележи лек спад.

Пътната обстановка на територията на страната продължава да бъде усложнена. Спряно е движението на всички пътно-превозни средства по републиканската пътна мрежа в области Русе, Разград, Силистра и Шумен.

Граничните пунктуве са отворени за движение, но има забрана за товарни автомобили над 10 тона. По границата с Румъния са отворени само ГКПП-Видин и ГКПП-Дуранкулак, затворен е ГКПП-Капитан Андреево.

Подробен списък на затворените пътни участъци и ограниченията в движението можете да видите ТУК.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови