Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Жители на Свиленград бяха евакуирани снощи

Юлиан Христов 07 февруари 2012 в 08:41 3463 0

Наводнение в Харманли. Снимка: БГНЕС
Наводнение в Харманли. Снимка: БГНЕС

В Свиленград е завършена евакуацията на квартал "Гебран" в 30 минути след полунощ. Служители на Министерството на отбраната са евакуирали 75 души. Половината от тях са настанени при роднини, а другите са приютени в общинска сграда.

Нивото на водата в квартала към 6.00 часа тази сутрин е 1,20 м. За ограничаване на последствията от наводнението в областта са изпратени сили и допълнителна техника от съседните области. Получени са 325 сигнала за произшествия, 57 за пожари, извършени са 253 аварийно-спасителни и помощни операции. Усилията са били основно насочени в Хасковска област, където са извършени 180 операции по отводняване.

Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково и Кърджали, и община Гълъбово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължава да бъде усложнена обстановката на територията на страната, като над цялата страна вали сняг. Духа умерен до силен, на места ураганен вятър. Образуват се преспи и снегонавявания. Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на с. Бисер, община Харманли, където от скъсана стена на яз. Иваново са загинали 8 граждани и са евакуирани около 60 човека, съборени са постройки и са наводнени десетки къщи.

Продължава да е критично състоянието на реките Росица при Севлиево, Върбица при Джебел, Арда при Вехтино, Сазлийка при Гълъбово, а тревожно и с риск от преливане - на реките Харманлийска, Марица при Харманли и Свиленград. Възможни са разливи в долните течения на реките. Регистриран е разлив и на река Съзлийка при Гълъбово (приток на Марица), като има откъснати села. По информация от "Напоителни системи" Хасково - скъсани диги има на следните места: - река Харманлийска, корекцията на реката между селата Стойково и Любеново - река Бисерска - землището на с. Бисер - река Харманлийска - гр. Харманли при вливането в р. Марица - р. Марица - Свиленград; Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовирите "Студен кладенец" и Ивайловград.  По данни от МОСВ, предоставена в 05:00 часа на 07.02.2012 г. преливат язовирите: яз. Боровица - 0,060 куб.м/ сек.; яз. Камчия - 13 куб.м/ сек.; яз. Ясна поляна - 1,3 куб.м/ сек.; яз. Йовковци - 8,670 м3/сек (преливна височина - 12-13 см). Започнало е освобождаване на обеми чрез отваряне на основен изпускател в язовирите Тракиец , Ахелой, Г. Трайков и Йовковци.

Над цялата Русенска област има снежна виелица, пулсиращият вятър достига до 20 метра в секунда и на места са образувани преспи с височина до два метра. Има закъсали автомобили по пътищата и се работи за тяхното извличане от снега. Затворени са пътищата от Русе за Разград и Кубрат и към общините Иваново и Две могили. От Областния щаб за бедствия и аварии призовават да не се пътува от и за Русе, Ветово и Сливо поле. В осем училища в Русе три дни няма да се учи.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!