Още по-малко семейства ще вземат детски надбавки

Последна промяна на 09 януари 2013 в 21:23 6704 8

Майки на протест срещу ниските обезщетения за деца. Снимка: БГНЕС
Майки на протест срещу ниските обезщетения за деца. Снимка: БГНЕС

Нови критерии за достъп до детските добавки, които ще намалят броя на семействата с право на детски, готви социалното министерство. Това обяви зам.-социалният министър Валентина Симеонова.

Въпреки протестите на родителите в края на миналата година детската добавка остана 35 лв. на месец и то само за семействата, които имат доход под 350 лв. на човек. 

Освен това се спират парите на семейства, чиито деца имат повече от 5 неизвинени отсъствия от училище или липсващи задължителни ваксини.

На социалното министерство обаче му се струва, че дава на твърде много деца месечна добавка и е решило да намали броя им (по 35 лв. получават около 800 хил. деца).

Предлаганите от Симеонова критерии предвиждат детски да се отпускат по неясни критерии - "според нуждите на семейството". Тя обещава семействата с право на детски да получат по-високи суми от сегашните 35 лв.

По думите на Симеонова ще се взима предвид и стандартът на живот в града или селото, в което живее семейството.

Социалното министерство планира да въведе новите ограничения за достъп до детските добавки преди изборите през лятото.

В същото време раждаемостта в България е паднала до рекордно ниско ниво от 1945 г. насам.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2013 в 19:28

Ot godina sa mi spreni detskite nadvi6avame dohodite si no ne mi e qsno za6to se gleda brutoto a ne tova koeto polu4avame realno pone s 100lv mi pada pri udrajkite.tazi godina re6ih pak da se probvam i pak ni6to :( Ne sam saglasna az da si pla6tam danacite it.n i da nqmam pravo na 35lv.mese4no za dete.

18.02 2013 в 07:13

Майка съм на трима сина ,преди по-вече от 8 години ми се случи нещо,което промени живота ми. След 6 месеца работа в еда частна фирма без да получа нито един път пълна работна заплата,издържайки ни от малкото спестявания които имахме-и които свършиха много бързо, реших и аз като много други да поискампомощ-парична или някаква храна. Не искам да си мислите , че съм расистка след това,което ще прочетете по-нататък! Дойде и моят ред да говоря със служителката,която отговаряше за района ,в който живеехме с децата.След като ме изслуша ме погледна в очите ме попита : - И защо си ги раждала като нямаш пари?. Не очаквах,че може някой от "социални грижи" да ми зададе толкова тъп въпрос. Бях обяснила,че от 6 месеца не сам получавала заплата и да ми зададат този въпрос беше обида.Излизайки от залта на"социалните работници"ме спря една жена от ромски произход и ми каза : -мойто момиче ако беше се омъжила за някой от синовете ми нямаше да те питат а направо щяха да ти дадат(до нея бяха по-вече от 7 човека-мъже и жени все нейни роднини)Излизаше,че в България трябваше да си от друг етнос за да ти помогнат и най-важното да не ти задават въпроса: - защо си ги раждала?След това отидох до единстенното място ,където знаех,че ще ме изслушат-църквата.И там за първи път и надявам се за последен път получих милостиня. Беше ми обидно,че държавата на която съм дала 3 бъдещи мъже не ми помогна,но и решена да се боря за бъдещето на децата ми.Сега живея извън страната,която ми отказа помощ в най-трудния за мен момент заедно с най-малкят ми син,който говори,пише и чете не на български(макар,че у дома говорим на български).Двамата ми по-големи сина живеят в България(пълнолетни са-да не си помислят от "защита на детето"че съм ги изоставла! ). Не съм получавала детски надбавки от 2007.Просто престанах да подавам документите.Мислех си,че парите,които спестявам на България ще могат да се дадат на някое друго българско многодетно семейство .Сега чета ,че ще се намаляват детските. И сега аз задавам въпрос на "българските държавни служители"- ЗА КОГО ДА СЕ ЖЕНЯТ БЪЛГАРКИТЕ ЗА ДА РАЖДАТ БЪЛГАРИ ?,и КОЛКО ПАРИ ТРЯБВА ДА ИМА В БАНКОВАТА СИ СМЕТКА(добре ще бъде да е в Швейцария) ЕДНО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ЗА ДА ИМА ДЕЦА ? Ако няко може да отговори на тези 2 въпроса нека да отговори!Дано не съм ви отекчила! Пожелавам ви изпълнен с топлина ден(да не харчите много за отопление),да бъдете усмихнати (означава че не сте гладни),и най-важното да сте здрави(че,който е болен излиза от лекарският кабинет болен и безпаричен).

12.01 2013 в 21:19

То има ли средна класа в БГ изобщо?

11.01 2013 в 19:15

Превеждам смисъла :

ДЕТСКИ ЩЕ ВЗИМАТ САМО ЦИГАНЧЕТАТА,

НО ЗА СМЕТКА НА СПРЕНИТЕ ДЕТСКИ НА БЪЛГАРЧЕТАТА,

ТЕ ЩЕ ВЗИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ДЕТСКИ ОТ СЕГАШНИТЕ 35 лв.

10.01 2013 в 21:10

Тази управа са един конгломерат от пълни идиоти!

10.01 2013 в 11:19

Децата на средната класа и като цяло средната класа са нежелани в тази държава.

10.01 2013 в 10:03

“според нуждите на семейството” - откъде ли ми е познато това?

09.01 2013 в 21:46

На това му се вика ГЕНОЦИД ! И малоумните мерки ще им излязат през носа по изборите!