Орешарски пред Барозу: Мораториумът ще падне бързо

25 октомври 2013 в 20:04 6480 19

Министър-председателят запозна председателя на ЕК със ситуацията в България
Министър-председателят запозна председателя на ЕК със ситуацията в България

Колкото по-бързо излезем от казуса за мораториума, ще бъде по-добре за България. Уверих г-н Барозу, че няма да отидем към преразглеждане на договора за присъединяване по никакъв начин и ще потърсим вариант да преразгледаме това решение.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по отношение на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу.

Срещнах се с г-н Барозу, за да го запозная със ситуацията в България в контекста на бежанската вълна и да го направя по-съпричастен към помощта на ЕК в най-широк аспект – както по отношение на финансовата, така и техническата подкрепа, която очакваме, каза министър-председателят.

На въпрос за очакваната от Европа финансова помощ, премиерът Орешарски отбеляза, че ориентировъчно тя ще бъде около 5 – 6 млн. евро и в тази посока не могат да се очакват изненади.

По време на срещата Барозу се е интересувал до каква степен политическата ситуация в България няма да възпрепятства по-амбициозните планове на кабинета за реформи.

Уверих го, че правителството има свой план за действие и ще продължи да разчита на подкрепата от парламента такава, каквато е и сега, за да може да осъществим необходимите реформи в образованието, здравеопазването, за подобряването на административния и бизнес климат, така че да вървим напред, каза Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!