Онкологичният център в София може да затвори през юли заради орязан бюджет

Вероника Шербанова 11 май 2013 в 15:24 1327 0

Управителят на Комплексния онкологичен център в София д-р Борислав Димитров
Управителят на Комплексния онкологичен център в София д-р Борислав Димитров

Комплексният онкологичен център в София може да затвори през юли заради орязан бюджет. Това съобщи управителят на болницата д-р Борислав Димитров, цитиран от bTV.

Прогнозният бюджет на болницата е с 40% по-нисък от миналогодишния. В същото време пациентите са повече в сравнение с 2012 г., посочи д-р Димитров.

По думите му от Здравната каса са изплатили всички дейности от първото тримесечие на годината, с изключение на използваните обезболяващи, но няма никакви гаранции, че това ще се случи и за следващите три месеца. Ако бюджетът спешно не бъде актуализиран, онкологичният център може да затвори през юли, обясни той.

Болницата вече е надхвърлила лимита за дейности и лекарства за второто тримесечие с над 2 млн. лева. Преразходът идва най-вече заради използваните лекарства, тъй като бюджетът за тях е драстично орязан в сравнение с 2012 г., допълни д-р Димитров. 

От орязани бюджети се оплакаха много болници в София и страната. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков обаче твърди, че лимити не са налагани и всички извършени медицински дейности в лечебните заведения ще бъдат изплатени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови