Окупирани зали и в университети във Велико Търново и Бургас

Вероника Шербанова 30 октомври 2013 в 13:06 2575 6

Окупираната зала във ВТУ

Студенти от Великотърновския университет и от Бургаския свободен университет окупираха зали в знак на съпричастност с окупацията на студентите от Софийския университет.

Окупацията на аудитория 321 на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ вече е ефективна, обясни един от организаторите Светлин Тачев пред Дарик.

В понеделник и вторник в залата бяха допускани студенти за провеждане на лекции в аудиторията, но от снощи тя е вече окупирана.

Вчера вечерта във ВТУ се проведе кръгла маса на тема образованието в България, в която освен окупаторите се включиха ректорът проф. Пламен Легкоступ, преподаватели и представители на Студентския съвет. До консенсус относно окупацията обаче така и не се стигна.

Студентите заявиха, че се разграничават от Студентския съвет, който се обяви против окупацията. Те посочиха, че „не искат да сриват държавата, но не е дошло времето за диалог, въпреки готовността им за преговори“.

Тази вечер се очаква дискусията за проблемите в образованието да продължи.

В същото време стана ясно, че и студенти от Свободния университет в Бургас са окупирали една от залите в учебното заведение. Става въпрос за зала 222.

Студентите са изпратили декларация, в която настояват за промени в Закона за висшето образование, реформа в образователната система и въвеждане на принципа „парите следват студента“.

За момента студентите в БСУ не са поискали оставката на правителството.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови