Студентите обявиха безсрочна блокада на НАТФИЗ и УНСС

Александра Маркарян 30 октомври 2013 в 09:34 4348 23

Студенти и родители на студенти в НАТФИЗ на протеста, подкрепил студентските окупации. Снимка: Сергей Антонов
Студенти и родители на студенти в НАТФИЗ на протеста, подкрепил студентските окупации. Снимка: Сергей Антонов

Студентите обявиха безсрочна блокада на НАТФИЗ и УНСС.

Исканията им са незабавно разпускане на 42-то Народно събрание и провеждането на нови парламентарни избори във възможно най-кратък срок.

"Ние, студентите от НАТФИЗ, които подкрепят протестните действия като граждани на страната, изразяваме гражданската си позиция относно състоянието на държавата в момента. Считаме, че масовите протести от началото на годината повдигнаха много въпроси, повечето от които продължават да чакат своя отговор. Подкрепяме колегите от другите висши учебни заведения и благодарим за подкрепата на всички, които застават до нас. Вярваме, че академичната общност като колектив притежава силата да провокира гражданско самосъзнание и да събужда чувствителност, да се бори с инертността, да се превърне в двигател на социални процеси", пишат студентите от Театралната академия.

"Отказваме да бъдем категоризирани като апатични неволеви и невзискателни. Отказваме да бъдем водени от страха. Изискваме отговорност в управлението и възстановяване на връзката между граждани и държава – връзка, осакатена от години на безотговорна и цинична политика", подчертават те.

Те уточняват, че НЕ протестират срещу ръководството на академията, нито ще пречат на занятия, репетиции, представления. Блокадата им е насочена срещу "политическата действителност, в която живеят, и ценностите, тиражирани от политическия елит на България и в частност - тези на кабинета Орешарски".

Аулата се превръща в щаб на протестни действия на студентите от НАТФИЗ.

В нея ще имат право да влизат всички студенти и преподаватели, които подкрепят протеста и искат да продължат своята работа. Няма да допускаме колеги, които не приемат установената форма на диалог, предупреждават студентите.

Там няма да бъдат допускани медии, представители на политически партии и хора, които "нямат общо със структурите на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Ние сами ще разпространяваме информация, свързана с развитието на протеста, допълват студентите.

Решението за безсрочна окупация на УНСС бе публикувано във Фейсбук страницата им "Ранобудните студенти УНСС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!