Обвиняемият Богомил Манчев ще съди държавата

OFFNews 06 октомври 2013 в 15:10 3656 4

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Собственикът на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев ще съди държавата заради обвинението, че е присвоил 8.6 млн. лв. по консултантския договор за "Белене". Tова обяви днес Манчев в интервю пред БНР.

В петък бизнесменът напусна сградата на Столичната следствена служба срещу рекордната гаранция от 1 млн. лв. 

Бизнесменът отново заяви, че няма как да има вина, а всичко срещу него е „политически интерес”.

Манчев уточни, че неговата фирма е продължавала да изпълнява задълженията си по договор като подизпълнител - подавала е до НЕК документацията си, а после те са одобрявали плащанията към "Уорли Парсънс" и респективно към неговото дружество.

За такива суми НЕК не решава сама, а се съветва с БЕХ, а те - с Министерството на икономиката и енергетиката, очерта схемата енергийният бос.

Богомил Манчев предупреди, че разполага с достатъчно документи в подкрепа на тезата си.

Огромният размер на определената му гаранция Манчев окачестви като целенасочен срещу него, а на въпрос как ще я събере, той отвърна, че това си е негова работа.

"Държавата може да поиска да направи каквото си иска с мен, защото тя е държава, а аз съм един, но аз пък съм длъжен да се защитавам срещу тях.

Само ви обръщам внимание, че не може двама човека да имат по десет хиляди, мярка за неотклонение по 10 000, един – 50 000, аз имам 1 000 000. Това означава, че някой има конкретна цел и то конкретно срещу мен и компанията ми", коментира още бизнесменът.

Твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта, е невярно, обяви Манчев.

"По време на служебното правителство, по две от фактурите - за месец март и месец април, доколкото ми е известно, НЕК е платила ДДС. Ако на това му казваме, че няма плащане, значи няма. Според мен има категорично плащане.

На всичко отгоре има абсолютно, 300% призната фактура, т.е. редовно пусната, защото зад нея има редица документи. Процедурата по плащането не се случва, защото аз съм се сетил днес", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови