Заради "Белене" е възможно да бъдат обвинени и бивши министри

OFFNews 04 октомври 2013 в 21:39 3091 3

Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Не е изчерпателен кръга на обвиняемите лица. Възможно е в крайна сметка по делото да бъдат привлечени като обвиняеми и други длъжностни лица, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Както е добре известно, по-рано през деня СГП повдигна обвинение на Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг", на Събин Събинов изпълнителен директор на "Уорли Парсънс", както и на Иво Лефтеров и Крум Анастасов – бивши изпълнителни директори на НЕК в различни периоди от време. Крум Анастасов е обвинен за това, че като изпълнителен директор на НЕК, като извършител в съучастие с Богомил Манчев и Събин Събинов, е присвоил 8 651 898 лева. Длъжностно присвояване е особено тежък случай и в особено големи размери, каза Сарафов. Аналогични са обвиненията на Богомил Манчев и Събин Събинов. Към Иво Лефтеров е за безстопанственост.

Сарафов заяви, че е възможно в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите лица да бъде разширен и посочи, че всичко е преценка на наблюдаващия прокурор. На въпрос дали става въпрос за енергийните министри, Сарафов каза, че естествено за тях. Някои от енергийните министри за този период са разпитани, Сарафов мисли, че дори всички. Обвиняемите обаче не са дали обяснения.

Лефтеров не е предприел мерки за спиране на плащанията, но не е плащал и затова има обвинение за безстопанственост. "В момента имаме следната ситуация – наложен мораториум върху строежа, строеж няма, но продължават да изтичат сериозни суми в полза на строителния надзор. Строеж нямаме, но имаме надзор върху строежа, каза Сарафов. Той дори каза, че "случаят е изключително елементарен и аз дори съм убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро".

Сарафов прочете и докладна от днес, в която следовател се оплаква, че Богомил Манчев отправял заплахи днес в следствието. Видимо ядосан заявил, че "няма да се разправя с мен и останалите следователи, а лично с главния прокурор Сотир Цацаров". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!