Обама: Борисов е ефективен лидер и има черен колан, внимавайте! (видео)

Юлиан Христов 04 декември 2012 в 07:46 4352 4

Барак Обама и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

България е един изключителен съюзник на Съединените щати, както и министър-председателя. Той е изключително ефективен световен лидер. Също така, искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че много внимателно в момента!

Това каза американският президент Барак Обама след срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом. Срещата продължи с половин час повече от предвидените 45 минути, време в което двамата са успели да обсъдят атентата на летището в Бургас. По този повод Обама коментира: 

Бих искал да благодаря на България за усилията ѝ в разследването на този трагичен терористичен акт, при който пострадаха израелски граждани, и да похваля работата на нашите общи екипи. Тя беше изключително упорита, благодаря за сътрудничеството!

Все още не може да се посочи кой е поръчителят на атентата в Сарафово. След разговора между двамата Борисов уточни, че българските и американските служби ще продължат още по-ефективно, за да има категорични доказателства, които да издържат в съда. Според Борисов след срещата службите ще заработят на по-бързи обороти.

След днешната среща и американските служби ще работят доста по-активно. Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента за службите, е достатъчно да фокусират дейността си върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Понеже ние искаме, това е много сериозна тема, когато станем готови да сме категорични. Затова президентът Обама подчерта, че се солидаризира около становището, че трябва да се работи още.

Американският президент добави, че отношенията между двете страни са здрави и благодарение на сънародниците ни, които живеят в САЩ. Включително и в моя роден град Чикаго, където има изключително голяма българо-американска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност между нашите два народа, каза Обама.

Борисов взе отношение по темата като нарече Чикаго "един от големите български градове", където живеят над 150 хил. българи. 

 Енергетиката не е била тема на разговорите - двамата лидери не са обсъждали проектите "Белене" и "Южен поток".

Президентът Обама не каза нито един упрек за съдебната реформа, дори и за правосъдната даде пример, че в нашето правителство с избора за ВСС, за Инспекторат, за главен прокурор – за първи път това се случва в България. Не помните ли как на президента Първанов съветниците изведнъж заемаха всички длъжности. Изведнъж, в рамките на няколко месеца, България извървява път, който не си е мислела, че може да го направи. Абсолютно прозрачен избор на съдии. 

Американският президент е получил покана да дойде в България за откриването на срещата на лидерите на страните от Централна и Югоизточна Европа. /Информацията е на БНР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови