НСО нямало да глобява

24 септември 2012 в 11:55 2059 1

Кола на НСО.
Кола на НСО.

НСО няма да глобява на пътя - службата няма полицейски правомощия и не може да санкционира шофьорите. Това заяви в интервю за Дарик и.д. директор на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков.

Така той коментира проектозакона за НСО, който беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на президентството.

Според текстовете в закона глоба от 80 до 300 лева ще могат да налагат служителите на НСО, ако някой не изпълни разпорежданията им във връзка с тяхната дейност. 

Коджейков даде пример в кои случаи службата ще може да санкционира граждани, които не изпълнят разпореждания или не съдействат на гардовете. „Един закон, ако не е обвързан с наказателните разпоредби, той е само пожелателен към тези хора, които трябва да изпълнят някоя разпоредба”, заяви Коджейков и подчерта, че почти няма закон, в който да не са заложени административно-наказателни разпоредби.

„Как ще го спрем ние този автомобил, когато сме в движение, а освен това нямаме и такива правомощия по Закона за движение по пътищата”, заяви той. И допълни, че НСО при нужда може да информира органите на полицията и КАТ за недобросъвестно поведение на някой шофьор на пътя. „Но ние нямаме полицейски правомощия, служителите на НСО се занимават само с охрана”, подчерта ген. Коджейков.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!