Дай 300 лева на НСО, че кортежът бърза

Последна промяна на 12 септември 2012 в 09:50 5560 11

Кола на НСО.
Кола на НСО.

Глоба от 80 до 300 лева ще могат да налагат служителите на НСО, ако някой не изпълни разпорежданията им във връзка с тяхната дейност. Това предвижда проектът на Закон за Националната служба „Охрана”, който беше публикуван за обществено обсъждане заедно с останалите проектозакони за специалните служби.

Повече от 20 години специалните служби в страната работят без закон, като дейността им беше уредена в правилници.

В закона за НСО се дава правото на офицерите и сержантите от службата, която остава военизирана, да изискват информация от публични органи, фирми или физически лица при изпълнение на дейността на службата. Органите и лицата, които не предоставят безвъзмедно информацията и не съдействат на гардовете от НСО, могат да бъдат наказани с глоба до 200 лева.

За онези, които пък пречат на служител на НСО за изпълни функциите си, е предвидено наказание от 500 до 1000 лева. Двойно по-голяма - до 2000 лева, е заложената глоба за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон. Актовете за установяването на нарушенията се издават от упълномощени за целта служители, а наказателните постановления от началника на НСО.

В проекта няма отделни хипотези на нарушенията, но според разпоредбите  шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на службата за охрана, би могъл да бъде санкциониран с глоба до 300 лева. Този текст идва след зачестилите инциденти с кортежи на НСО, при които бяха предизвикани пътни инциденти. 

Проектозаконът разписва случаите, в които гардовете могат да използват оръжие, физическа сила и дори да задържат лица, които създават опасност за охраняемите. Освен в случаите на въоръжено нападение, предотвратяване на отвличане и пресичане на терористичен акт, служителите на НСО ще могат да ползват оръжие, за да спрат транспортно средство, създаващо опасност за охраняваните или за защита от нападение на опасни животни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2012 в 15:36

Приятелю "бре?!", не знам с какво се занимаваш и какво възнаграждение получаваш за това, но за да не ти изглежда смешна заплатата им, явно нямаш идея какъв живот живеят тези момчета..те ежедневно са под напрежение и излагат живота си на риск, денонощно трябва да са на разположение, когато не са на работа (в един от двата си почивни дни) Задължително трябва да са в залата и да тренират и нямат почти никакво лично време (повечето от тях не са семейни)..Ти би ли жертвал личното си щастие и застрашил живота си за това възнаграждение? Аз лично не им завиждам..

13.09 2012 в 13:36

Не знам аз кой какви лампи има, но много искам да видя как катаджия засича кола на НСО. То ще е нещо като "Хищника срещу извънземното". Впрочем в НСО взимат къде половин депутатска заплата, не ги жали.

13.09 2012 в 11:13

Средната "смешна" работна заплата (официално и без бонуси и допълнителни придобивки) на държавните служители от НСО е 1321 лв. към Май 2009г. Като сравнение със заплатите за 2012г. на МВР - 1004 лв., а в MO - 950 лв.
(данните са от печата)

12.09 2012 в 20:09

Драги "бай Кънчо", колите на НСО от край време са ясно различими от всички останали. Нямат никакви буркани и тем подобни. Отпред на решетката на автомобилите мигат червени И сини светлини. Въвеждането на закона е следствие от множеството "неразбирателства" между кортежите и участниците в движението. "Дебелодупевците" дето пристигат в страната ни по разни въпроси, пък и нашите си "дебелодупевци" ги е страх някой да не ги стисне за "тънките" вратлета, докато се придвижват из София и страната..та..за момчетата (гардовете), това са заповеди..те просто трябва да си вършат работата, ако искат да си получават смешната държавна заплата :)

12.09 2012 в 16:31

Че не трябва да им се пречи докато си гледат работата - вярно. Откъде накъде обаче ще имат полицейски, административни и наказателни функции, и как именно ще ги изпълняват?

12.09 2012 в 15:10

И как да разберат законопослушните граждани, че дадена кола е на НСО? Да припомня само, че Ицето Стоичков караше със син буркан джипа си...

12.09 2012 в 14:12

Егати жалката държава сме, ако "държава" е въобще уместно да се употреби.

12.09 2012 в 12:43

и пак да си припомним какво значи свобода и какво беше това нещо равенството...

12.09 2012 в 10:18

То има закон за движение по пътищата, ама друго си е да те произведат в "държава в държавата".
Тъй като няма разписани "хипотези на нарушенията", би следвало простосмъртните да са наясно, че е възможно първо да бъдат отстреляни, след което глобени.
Само не разбрах, когато бъде извършено някакво подобно нарушение и пред злосторника цъфнат едновременно катаджия и нсо-гард - кой ще е с предимство за акта или фиша? Моля, държавата да изясни този казус за да знае простосмъртния реда на плащане и за да не обиди поредните пари-вземащи с непознаване на йерархията.
Следват - пожарникарите, линейките и Авиоотряд 28.
Както казваше бай Радой - "качете се на тротоарите, да минат колите на другарите"

12.09 2012 в 10:05

Е де, не трябва да е толкова очевадна властта, все може да има някой да се поизлъже.