Дай 300 лева на НСО, че кортежът бърза

12 септември 2012 в 09:50 6709 11

Кола на НСО.
Кола на НСО.

Глоба от 80 до 300 лева ще могат да налагат служителите на НСО, ако някой не изпълни разпорежданията им във връзка с тяхната дейност. Това предвижда проектът на Закон за Националната служба „Охрана”, който беше публикуван за обществено обсъждане заедно с останалите проектозакони за специалните служби.

Повече от 20 години специалните служби в страната работят без закон, като дейността им беше уредена в правилници.

В закона за НСО се дава правото на офицерите и сержантите от службата, която остава военизирана, да изискват информация от публични органи, фирми или физически лица при изпълнение на дейността на службата. Органите и лицата, които не предоставят безвъзмедно информацията и не съдействат на гардовете от НСО, могат да бъдат наказани с глоба до 200 лева.

За онези, които пък пречат на служител на НСО за изпълни функциите си, е предвидено наказание от 500 до 1000 лева. Двойно по-голяма - до 2000 лева, е заложената глоба за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон. Актовете за установяването на нарушенията се издават от упълномощени за целта служители, а наказателните постановления от началника на НСО.

В проекта няма отделни хипотези на нарушенията, но според разпоредбите  шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на службата за охрана, би могъл да бъде санкциониран с глоба до 300 лева. Този текст идва след зачестилите инциденти с кортежи на НСО, при които бяха предизвикани пътни инциденти. 

Проектозаконът разписва случаите, в които гардовете могат да използват оръжие, физическа сила и дори да задържат лица, които създават опасност за охраняемите. Освен в случаите на въоръжено нападение, предотвратяване на отвличане и пресичане на терористичен акт, служителите на НСО ще могат да ползват оръжие, за да спрат транспортно средство, създаващо опасност за охраняваните или за защита от нападение на опасни животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!