Новината за протестите стигна и до китайския народ

19 юли 2013 в 19:11 5977 3

Протестът: ден 35 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 35 Снимка: Сергей Антонов

Антиправителствените протести в България продължават повече от месец и ще продължат, ако не бъде проведен ефективен диалог между правителството и протестиращите, коментира китайската агенция Синхуа.

Постигане на споразумение за нови избори през май 2014 година би успокоило ситуацията, коментира социологът Боряна Димитрова от агенция „Алфа рисърч”.

Синхуа цитира и тезата на Кольо Колев от агенция „Медиана”, че възможно решение е референдум през март с въпрос дали да бъдат организирани предсрочни избори през май 2014 г.

Анализаторите се опасяват, че при липсата на мерки от страна на правителството напрежението може да ескалира. Димитрова посочва, че въпреки че от началото на демонстрациите е минал месец, правителството не е опитало да поведе диалог с протестиращите.

Миналата седмица пред австрийския в. „Дер Щандарт“ вицепремиерите Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова заявиха, че изборите не са изход от политическата криза. В коментарите си двамата министри определят настоящите протести единствено като продължение на масовите демонстрации от януари и февруари срещу високите сметки за електричество и социалната мизерия. По-младите, образовани българи, които ежедневно са пред парламента, определят протеста по съвсем различен начин: той е за за падането на цялата партийна система с нейните задкулисни обвързаности с бизнеса.

Демонстрантите, провеждащи вече 35-ти ден антиправителствени протести в столицата на България, София, сега призовават за денонощна блокада на сградата на парламента, съобщава американското издание „Дейли хералд”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!