Нови 130 берачи на боровинки пътуват към България

Вероника Шербанова 30 юли 2012 в 18:30 1555 0

Още 130 берачи на боровинки се връщат в България. Снимка: БГНЕС, архив
Още 130 берачи на боровинки се връщат в България. Снимка: БГНЕС, архив

Още 130 берачи на боровинки в Швеция се връщат в България, съобщиха от Министерството на външните работи. В следващите дни от скандинавската страна ще се приберат други 200 сезонни работници.

88 души са отпътували от Стокхолм в неделя вечерта с два автобуса на Министерството на отбраната.

Други 42-ма са потеглили с с шест микробуса, изпратени от Министерството на външните работи. 

Останали 29 сезонни разботници, които се намират в българското посолство в Стокхолм, изчакват пътуващите към Швеция автобуси.

Единият от тях трябва да пристигне днес. С него от скандинавската страна ще се приберат в България още 17 души. Те ще се качат на автобуса в град Оребрьо, на 200 км от шведската столица. 

Вторият автобус ще премине през няколко общини. Очаква се от него да се възползват около 40 българи.  

До момента българското посолство в Швеция е оказало съдействие на около 350 сезонни работници. 

В края на миналата седмица десетки роми се събраха пред българското посолство в Швеция, за да молят за подслон и храна и помощ и да се върнат в България, като обясниха, че са измамени, че ще получат работа в скандинавската държава като берачи на боровинки. 

Те са заминали без трудови договори, а транспортът е бил за сметка на „посредника“ за работа. Завърнали се от Швеция гурбетчии разказаха, че мъжът, който ги е подмамил да заминат, ги е карал да ровят по кофите за боклук за храна, като най-добрата прибирал за себе си.

Ромите се бяха самонастанили в палатков лагер на 10 километра от Свабенсверк, а местни жители ги снабдявали с храна. След това част от тях се пренесоха пред посолството на България.

По неофициални данни на шведските власти сезонните работници, които са в безизходица, са между 1200 и 1500 души, главно роми. 

Полицията в Стокхолм вече е задържала заподозрян за измамата. Той е 43-годишен мъж, български гражданин. 

Измамата беше определена като трафик на хора. Бяха отпуснати 150 000 лева държавни пари, за да могат берачите на боровинки да се приберат в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови