200 роми-берачи на боровинки се връщат от Швеция

Нели Чолашка 27 юли 2012 в 09:25 3253 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес у нас да се приберат близо 200 роми от Швеция, където са отишли да берат боровинки, но се оказали без работа и без подслон, съобщи БНТ.

Ромите са били измамени от недобросъвестни работодатели, които после ги карали да ровят в кофите за боклук.

Излъганите гурбетчии окупираха посолството на България в Стокхолм, за да търсят помощ. Първоначално посолството обяви, че няма пари да транспортира ромите обратно в България.

След намеса на шведските власти в скандала, в сряда правителството реши да отпусне 150 хил. лв., за да прибере гурбетчиите.

Те потеглиха от Стокхолм в сряда вечерта с три автобуса, предоставени от шведските власти. Българското външно министерство е осигурило допълнително 6 микробуса, а военното - още два автобуса, с които от Швеция ще бъдат прибрани други 135 гурбетчии.

Други групи сезонни работници най-вероятно ще бъдат настанени в училище, близо до посолството ни в Стокхолм, което е обзаведено с легла и бани. 

Драмата с излъганите работници от България предизвика политическа дискусия в Швеция и най-вероятно ще се стигне до промени в законодателството, които ще задължат чужди фирми, осигуряващи работа в държавата, да се регистрират задължително в службата по заетостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews