Нова порция пари от еврофондовете потичат към печатни и интернет медии

Владимир Йончев 24 юли 2012 в 22:23 2066 0

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Макар и в края на програмния период, социалното министерство отвори процедура и оценява 12 оферти, които се борят за над милион и триста хиляди лева. Фирмите кандидатстват по две обособени позиции: "Организиране и изпълнение на информационни кампании за популяризирането на ОП РЧР (Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси") в печатни издания" на прогнозна стойност 800 хиляди лева и "Организиране и изпълнение на информационни кампании за популяризирането на ОП РЧР в интернет медии", на прогнозна стойност 520 хиляди лева.

Поради засиления "интерес" от страна на рекламни агенции и медии, контролът върху процедурата е поет лично от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. "Тигърът" на премиера в областта на социалната политика е назначил най-довереното си лице за председател на комисия за оценка - главния секретар на министерството Мая Никовска, лично е подбрал членовете на комисията, така че да гарантира "безпристрастна" оценка и е създал извънредни мерки за контрол на оценителния процес. Поставени са камери, инсталиран е СОТ на помещенията, в които се извършва оценката - извършено е необходимото за изграждане на контролирана среда. Един добър подход, ако това се правеше и за останалите процедури в министерството и второстепенните му разпоредители, част от които са в пъти с по-голям прогнозен бюджет.

Дали всички тези сериозни мерки са в полза на равното третиране на участниците и гаранция за прозрачен оценителен процес, или в резултат на тях се очаква и контролният резултат, който да захрани "приятелските медии", ще се разбере след няколко седмици. До тогава това е поредната порция пари от десетките милиони, изхарчени досега за медии от еврофондовете, чиято полза е под съмнение, най-малкото заради това, че се извършва в края на програмния период, когато повечето от мерките по програмата за развитие на човешките ресурси са в изпълнение, а някои от тях дори приключват по данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурни фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови