МС наля 371 000 лева на Алексей Петров

Последна промяна на 21 февруари 2012 в 14:09 11745 11

Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Тотю Младенов Снимка: БГНЕС
Точката в дневния ред, с която се отпускат парите на Алексей Петров, е вкарана и защитена от социалния министър Тотю Младенов. Решението за одобряването й е публикувано на следващия ден под номер 957 в сайта на Министерския съвет. Парите към ССИ, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, са прокарани чрез Националния план за действие по заетостта през 2012 г. (НПДЗ). Проектът на ССИ с двусмисленото название „Нова перспектива“ е част от приложенията на одобрения от МС и внесен от социалния министър Тотю Младенов План по заетостта. Даването на парите е ловко завоалирано в анекс 1 на Плана. С него кабинетът одобрява да се отпуснат 371 000 лева за „повишаване на конкурентноспособността на пазара на труда на безработни чрез качествено и адекватно на изискванията на работодателите професионално обучение и последващо стажуване“. За тази сума е предвидено да са обучат 280 безработни лица, като за 78 от придобилите квалификация се предвижда субсидирана заетост. Законът за насърчаване на заетостта предвижда възможност да се предоставя финансиране на социалните партньори в рамките на Националния план за действия по заетостта. Интересното в случая е, че ССИ е единствената национално представена работодателска организация, която е одобрена за финансиране от МС заедно с двата синдиката. Планът е минал няколко нива на съгласуване. Най-напред е гледан от зам.-социалната министърка Деяна Костадинова. Проектът за национален план за действие по заетостта за конкретната година се изработва от МТСП. След това е обсъждан в рамките на консултативен орган по заетостта, наречен „Национален съвет за насърчаване на заетостта“, който също е под ръководството на зам.-министър Костадинова. След това са го огледали още двама министри, защото преди проектът да се внесе от министъра на социалната политика Тотю Младенов в МС, се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество („Тристранката“), чийсто председател е вицепремиерът Симеон Дянков. На 26.01.2012 г. В МТСП се е състояло заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта за одобрение на проектите, включени в плана за 2012 г., съгласно решението на Кабиента от 29 декември 2011 г. Не е ясно какъв е резултата и дали вече има одобрен проект на ССИ, тъй като решенията от това заседание все още не са качени на страницата на социалното министерство. Дали премиерът Бойко Борисов е решил да финансира най-големия си враг Алексей Петров или е подхлъзнат от социалния министър Тотю Младенов, вероятно си знаят само двамата. Траншът към Алексей Петров е така скрит в обемната документация, че е напълно възможно нито Борисов, нито вицепремиерърт Дянков да са го забелязали. На въпросното заседание от 28 декември социалният министър Тотю Младенов защитава Националния план за действия по заетостта с думите:

  „Този план беше съгласуван вчера със социалните партньори, синдикатите и работодателите бяха в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Съгласуван е и с Националното сдружение на общините.

В изпълнение на тези приоритети се прилагат различни мерки и програми за заетост и обучение, за чието изпълнение през следващата година са осигурени 73 милиона лева от държавния бюджет. С тези средства ще се осигури заетост за над 27 хиляди безработни лица. Има 169 регионални плана по заетост. Също така продължава националната програма „От социални помощи към заетост”, и Националната програма „Помощ за пенсиониране”, която е изключително важна.

С оглед намаляване на младежката безработица и не активността през следващата година приоритетна целева група на активната политика на пазара на труда са безработните млади хора до 29 годишна възраст. Освен чрез Националния план по заетостта са предвидени и около 350 милиона лева от Оперативна програма „Човешки ресурси”, които са преназначени за обучение, квалификация, преквалификация, както на заети така и на безработни лица, включително и субсидирана заетост за бизнеса.“
Единствената реакция на Бойко Борисов след изказването на Младенов са думите: „Приема се точка 21“. Твърде вероятно е за отпуснатото финансиране да се окаже, че има доста по-прозаична причина, която не е свързана с отношенията Борисов – Петров, а с отношенията между Тотю Младенов и Евгени Евгениев, през чиито фирми минават голяма част от парите. ССИ е одобрен за финансиране с партньор „Академия за професионално развитие „ЕКСПЕРТ“, която ще разходва по-голямата част от предвидените средства. Според АПИС, едноличен собственик на дружеството е „ПЕРСОНАЛ-ХОЛДИНГ“ АД, в който един от представляващите и член на Управителния съвет е Евгени Евгениев, който е и член на Съвета на директорите и представляващ „Евроквалификационен Център“ АД – партньор на „Подкрепа“ в рамките на същия НПДЗ. Името на Евгениев се появи в разследване на в. „168 часа“ през миналата година във връзка със съмнение за конфликт на интереси, като в описаната схема беше намесено и името на Тотю Младенов. Тогава изданието разкри, че социалното министерство е гласувало 855 000 лева за проект, в който изпълнителите са фирми, в които участват членове на Националния съвет за насърчаване на заетостта към министъра, който одобрява проекта. Тази година се повтаря същото, но сумата вече е нараснала два пъти и половина и е почти 2,3 милиона лева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2012 в 20:35

Г-н Дечев , не Ви познавам но се вижда, че сте от червената номенклатура която още "гушка" от парите на българския народ. Вие сте наясно как става това, но все пак за тези които искат да чуят какво мисля аз ще кажа следното. През ССИ се осъществява прикриване на фирмите които точат НОИ, , републиканския бюджет чрез ДДС, контрабанда с китайско карго и други дейности на Алексей петров и така уважавания бизнесен Явор Джиджев, за който скоро започна да се говори и надявам се ше се говори много за нещата .който е правил и продължава да прави

22.02 2012 в 16:54

Интересно на какво чак пък толкова ще ги учат. За сравнение - около 2 000 лева струва придобиването на учителска правоспособност от висшист, който я няма. Това може да се разглежда примерно като още едно висше образование.
Макар че знам ли, сигурно има категория лица, на които наистина им трябват две години и толкова хонорари, за да се научат да попълват три вида бланки ...

22.02 2012 в 15:42

Като се има предвид, че има ръководители на офиси с над 30 г. стаж като застрахователи, едва ли ще научат нещо ново от това обучение :) Така е, проектите в България се пишат най-вече с цел да се приберат едни пари. Факт е обаче, че това е абсолютно законно.

22.02 2012 в 15:17

Хубаво е да се усвояват европейски пари, но 1325 лева са две години в СУ "Климент Охридски", една година в Нов български университет. Освен в Пловдивския университет да се плаща 325 лева за курса и 1000 лева за честта да учат при Алексей Петров.

22.02 2012 в 14:30

Отпуснатите пари по проекта на ССИ ще се използват за обучение на служителите на ЗК "Лев инс" в Пловдивския университет, където преподава Ал. Петров. Това не е първото обучение на застрахователите от тази компания. Преди около 4 години пак използваха европари за придобиване на квалификация. Тогава правителството беше друго. Явно ССИ си имат изградени екипи за разработване на подобни проекти и максимално се възползват от европейските програми. Няма лошо!

21.02 2012 в 23:34

Да не забравя. Текстът на оставката ми може да бъде прочетен изцяло тук:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/01/23/zapochva-uchrediavaneto-na-svoboden-narod-nezavisima-sociald.887841

Т. Д.

21.02 2012 в 23:31

Нищо в позицията ми за сегашния Министерски съвет не се е променило. В текста на оставката ми пред Общото събрание на ССИ ясно съм изложил мнението си за сегашното управление, за политиката му спрямо малките, средните и микро- предприятията, както и за разрушителния му характер въобще. Тук обаче става дума за един проект, който изглежда много голям на хората, които трябва да карат с 400 лева средна работна заплата за страната, но иначе е съвсем скромен на фона на всичко останало - и в бюджета и в Националния план за насърчаване на заетостта.

Алексей Петров не е чиновник, а човек който заема точно определена позиция в ССИ със своите ангажименти и прерогативи. ССИ включва няколко хиляди фирми, 26 браншови организации и 107 общински офиса. Как мислите, може ли всичко това да е подчинено на едно лице, пък бил това и "зъл гений", като набедения за "обществен враг номер едно" Алексей Петров !?

Няма нужда да Ви обяснявам съдържанието на проекта - Вие без друго го имате. Най-вероятно сте получили информация по Закона за достъп до обществена информация или някой услужливо Ви я е предоставил, даже и без да сте правили официално искане. така че, задръжте си иронията за "честта и славата" и си прочетете, каквото са Ви дали - официално или под тезгяха, все едно.

Като стана дума за "честта и славата", Вие очевидно не отдавате особено значение на използуването на кавичките в българската писмена реч, но нищо не пречи пак да прочетете написаното от мен. ССИ е работодателска организация, тя работи за просперитета на членовете си и съвсем не е без значение дали ще обучава хора за тези предприятия със свои средства или с финансови средства, които са спечелени по проект. В случая е налице вариант две. Знаете отлично през какви иглени уши минава отчитането на тези проекти, така че твърдението, че някой "налива" пари в ССИ е смешно. То може да впечатли хора, които не са се занимавали с проекти, финансирани от Световната банка или от европейските фондове, но за всеки който се е докоснал до подобна работа е ясно, че средствата трябва да се изразходват точно за това, за което са предназначени.

Да не говорим, че една страница свършена работа се доказва със седем страници счетоводни и други доказателствени и оправдателни документи.

Всъщност в някои отношения текстът Ви е доста прецизен, но всичко това няма никаква стойност на фона на заглавието, което казва едно: "Бойко Борисов финансира ССИ". Това поне за мен е абсолютно неприемливо.

Благодаря за отделеното внимание.

С уважение: Теодор Дечев

21.02 2012 в 21:05

ХУбаави изказвания.... мотивирани... браво! само не ми е ясно докога ще се правите на ощипани госпожици и ще си прехвърляте едни европейски пари я в този я в онзи джоб, без никакъв срам. УЖАС! За сетен път се убеждавам че мафията е на всички нива и си прави каквото ще! Аз се махам... тук с труд и знание нищо не става! Ако не си човек на човека си аут.... абе що не си лижете патк..те след 10 г. като няма кой да обирате!
До там ще го докарате Господа самозабравили се! Ще си останете сами и тогава пак ще се стреляте по улиците като в Бенгази!

21.02 2012 в 16:21

Г-н Дечев,
Впечатлен съм от добрите думи, които казвате за сегашния Министерски съвет, явно и във Вашата позиция има рязка промяна.
Това, което липсва на тази статия, е обяснението как точно и на какви умения ще бъдат обучени тези 280 безработни с 371 000 лева (по 1325 лева на човек). Използвам Вашето включване тук, за да Ви помоля да попълним тази празнина. Може би това ще изясни въпроса дали става въпрос за обучение или за наливане на пари.
Изявлението, че ССИ работи само за слава и благодарност, е трогателно, както и обяснението, че г-н Алексей Петров е обикновен чиновник в ССИ, а г-н Явор Джиджев му е началник.
OFFNews.bg е напълно независима медия, на която никой не може да дава поръчки.
С уважение: Владимир Йончев

21.02 2012 в 16:03

Очевидно авторите на статията (не случайно пиша "авторите", защото най-вероятно има и поръчители и консултанти - нека г-н Йончев не се обижда) не могат да асимилират простия факт, че тези пари не са за ССИ, а за съответните обучаеми бенефициенти. ССИ е организатор на работата по проекта и ще пожъне от този проект преди всичко слава и евентуално благодарност от съответните безработни. ССИ е единствената национлано представителна организация получила пари по това направление най-вероятно защото останалите не са кандидатствали. По този факт може да се съди, каква е "далаверата" от проекта. Но в крайна сметка, ССИ затова е организация с идеална цел за да си върши работата, а не да акумулира и разпределя печалби.

Не знам кого са искали да злепоставят с тази публикация - от самия текст се вижда, че цялата процедура е спазена перфектно. Министър Тотю Младенов е крайно предпазлив човек, меко казано. не виждам как ще направи нещо, с което да скърши хатъра на министър председателя.

Заместник министър Деяна Костадинова е човек на г-н Бойко Борисов - беше му съветник, преди да заеме поста в МТСП.

Вицепремиерът Дянков надали ще се уплаши от проект осъществяван от ССИ, след като постоянно общува със представители на ССИ. Да не говорим за посещението му в централата на ССИ, когато медиите на г-жа Ирен Кръстева се задавиха от злоба в собствената си слюнка.

Ако пък някой иска да злослови за доц. Евгени Евгениев, това е жалко и смешно. Евгени Евгениев е човек с огромен опит и познания в сферата на индустриалните отношения, топ професионалист в сферата на професионалното образование и издателската дейност. Също така - изключителен университетски преподавател. Може би работата му пречи на някое ГЕРБ-овско проеже, но не вярвам да е така - те си се уреждат по партийна линия.

Самият министър - председател едва ли иска да останат неизпълнени части от Националния план за насърчаване на заетостта. За яд на всички зложелатели на ССИ, така ще бъде до 13 юни 2012 г., до когато всичките сегашни 6 работодателски организации, участващи в НСТС - АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП, КРИБ и ССИ са национално представителни. Най-вероятно е, че така ще е и СЛЕД 13 юни 2012 г., защото всяка от изброените организации има потенциал да удовлетвори и новите критерии за представителност.

Последно, ССИ не е частна собственост на Алексей Петров, който и преди и сега не е член на Управителния съвет на Съюза. Той е изпълнителен директор - длъжност, за която взима решение председателят на УС на ССИ. От 28 януари 2012 г., това е г-н Явор Джиджев - един човек и бизнесмен от много високо ниво, за който могат да се кажат само суперлативи. Пак от същата дата, аз съм почетен председател на ССИ.

Така че, да се размишлява за това как точно Бойко Борисов е налял пари на Алексей Петров е наистина смешно. Просто понякога и на този Министерски съвет му се случва да кара по правилата. Рядък случай но трябва да го признаем.