Нов натиск на парламента над БНТ

Последна промяна на 11 юли 2013 в 15:54 12146 37

Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС
Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС

Натискът на парламента над националната телевизия продължава.

В разгара на конкурса за избор на нов генерален директор на телевизията председателят на медийната комисия в Народното събрание Стефан Данаилов (Коалиция за България) изиска пълна проверка на обществените поръчки на БНТ за последните две години (от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2013 г.).

Писмото е адресирано до генералния директор Вяра Анкова.

Настояването на Данаилов е справката да бъде предоставена на депутатите в тридневен срок, научи OFFNews. Запознати коментираха, че става въпрос за огромно количество документация. Проверката ни в архива на Агенцията за обществени поръчки показа, че става въпрос за 60 проведени конкурса.

От писмото става ясно, че Данаилов и комисията му се интересуват как БНТ е харчила държавната си субсидия "за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по списък, ежегодно утвърждаван от Министерството на финансите". Изисква се и отчет за малките обществени поръчки.

Накрая Стефан Данаилов пише, че отправя "гореща молба" БНТ да му предостави екземпляр от Правилника за организацията и дейността на обществения доставчик, тъй като той не бил качен на сайта на телевизията.

Подобно писмо е било заведено в КЗК преди около година от доставчик на техника, който преди време често е печелел обществени поръчки на телевизията, научи OFFNews. Проверка обаче е инициирана едва сега.

Писмото на депутата идва след сериен натиск върху държавната обществена медия покрай отразяването на гражданските протести. БНТ бе скастрена от председателя на НС Михаил Миков (КБ), че нагнетява обстановката и бе призована да отразява по-спокойно протестите. На следващия ден парламентът гласува държавната телевизия да излъчва директно заседанието му - нещо, което в дните след това се превърна във всекидневна практика. Така силно възпрепятства живото излъчване на блокадата пред НС по БНТ1.

В същото време БСП набързо стартира процедура по избор на нов член на Съвета на електронни медии от парламентарната квота, който може да заеме поста си точно преди гласуването на новия генерален директор на БНТ. За поста се състезават 6-има души, сред които е и настоящият генерален директор. СЕМ е органът, който избира шпефовете на държавните медии - БНТ и БНР. Името на новия директор на "Сан Стефано" 29 ще е ясно на 26 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2013 в 22:25

КОЙ ГЛЕДА БНТ та се тръшнахте всички кой управлявал кой не....
Ако трябваше да се издържат сами да бяха фалирали до сега 100 пъти

12.07 2013 в 12:17

Нещо не можах да разбера този коментар. Да не би да се опитва някой да ме убеди, че по време на правителството на Борисов, ако кажеш, че си от ГЕРБ - излиташ?! Все пак това не е толкова отдавна, още си спомняме за какво става въпрос. Как така за 4 години управление, никой не се обади за подобни "репресии". Щеше да е смешно, ако не беше страшно.

12.07 2013 в 10:39

Жалки, отвратителни комунисти! Когато техният човек - Валерий Тодоров ограбваше БНР, мълчаха. Сигурно е наливал част от откраднатото в партийната касичка. Сега искат същия този Тодоров да направят шеф на БНТ, за да източи и нея. Ама че противни твари!

12.07 2013 в 08:50

ова тъпо и нагло парче преди 7 години взе на ръка 3 милиона за да даде Бoяна филм на Ню имидж
Майор Деянов е просто поредния шибан комунист,който трябва да прекара остатъка от живота си в затвора.
Да му кажем ЗБОГОМ

12.07 2013 в 08:44

Това тъпо и нагло парче преди 7 години взе на ръка 3 милиона за да даде Бoяна филм на Ню имидж
Майор Деянов е просто поредния шибан комунист,който трябва да прекара остатъка от живота си в затвора.
Да му кажем ЗБОГОМ

12.07 2013 в 08:25

На калпав комунист телевизията му пречи!
Не че БНТ не е за закриване де, като гръцката ЕРТ! :)

12.07 2013 в 07:48

БНТ е обществена телевизия, издържана от парите на данъкоплатците.
Като такава тя трябва да обслужва обществения интерес първо, а след това да угажда на разбеснели се политици.

11.07 2013 в 23:45

Кой дои кравата: "Живота и други неща", "Референдум", "Панорама", "Още от деня" и Т.Н.

11.07 2013 в 22:30

В нормална.