Нощта на бунта накратко (обзор)

Последна промяна на 24 юли 2013 в 11:08 8900 25

Обсада на парламента  Снимка: Сергей Антонов
Обсада на парламента Снимка: Сергей Антонов

Какво се случи накратко в бунтовната нощ на 23 срещу 24 юли.

17 ч - Със сравнително малък брой демонстранти започва обявената по-рано през деня обсада на парламента. Конкретен повод бе заседанието на три парламентарни комисии по актуализацията на бюджета.

20 ч  - Протестиращите вече бяха няколко хиляди. Те осуетиха първия опит на депутати да напуснат сградата, като вътре останаха и трима министри Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев.

Снимка: OFFNews22 ч - Полицията направи опит за извеждане на обсадените политици, който завърши със сблъсъци на площада между катедралата “Св. Александър Невски” и Синодалната палата. Жандармерията опита да проправи път за автобус за извеждане на депутатите и министрите, но не успя да премине през множеството.

При сблъсъците пострадаха десетина протестиращи и поне двама полицаи. Протестиращи преградиха "пътя за бягство" на депутатите с барикади от плочки и контейнери за смет. 

В сградата на Парламента останаха затворени депутати, журналисти и служители на администрацията.

2 ч след полунощ - Обсадата продължава, демонстантите просължават да строят "барикади".

 3 ч - Полицията успя да раздели протестиращите на 3 групи и почти успя да им подсигури коридор към Университета. Полицаите разчистиха барикадата срещу Паметника на българския летец.

3.45 ч. – Нови сблъсъци между полицията и протестиращите на бул. “Васил Левски” около Художествената академия. 

Снимка: Сергей Антонов

Минаха няколко камионетки на жандармерията, в които се предполагаше, че са част от обсадените депутати.

4 ч - И полицаите на площада, и протестиращите не знаеха има ли още и колко депутати в сградата на парламента. 

4.40 ч - Положението постепенно се успокоява. Става ясно, че трима депутати са се успали за евакуацията и още са в сградата.

Председателят на парламента Михаил Миков призова колегите си днес да не идват на работа. Тази сутрин редовното заседание на Народното събрание не бе проведено. Абсолютен прецедент в новата ни история е заседание на парламента да не се проведе заради страх на депутатите от гражданите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2013 в 20:36

Хмммм къде е повокацията питаш? Ами например в замерването с предмети и камъни, в счупените стъкла на автобус, в мятащите се върху полицейските щитове мирнопротестиращи ... примерно, но не задължително :)

24.07 2013 в 20:32

Хехехехех само едно питане имам - уволни ли на третия ден невлизане в пленарна зала за заседания господата народни представители от победилата на изборите, според собствените им думи, политическа сила (ГЕРБ - за да няма неразбрали)?

24.07 2013 в 17:34

Ко? НЕ? Млад меринджей, 24 се определяш ти. Счупиха им телевизора и не успях ада снимат. Ма то 20 човека, колко плочки пък да измъкнат .. двет три, те и без друго си бяха вече измъкнати. Ако някой е пипал пложките това са нинджите. Вчера дойдоха едни нинджи .. малко затлъстели ама все пак нинджи и взех ада си мерят силите докато чупят плочки с глави и други такива меки части на тялото ...

24.07 2013 в 16:22

БСП 1. ЛУКАНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ ( Гладната зима ) 2. БЕРОВ – създаване на ВИС 2 , СИК , МУЛТИГРУП ( С бой и заплахи убиват зараждащия се бизнес в България ) 3. ВИДЕНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ (откраднаха на хората спестяванията , Кредитните милионери , Финансови пирамиди , заплати по 5-6 долара ) 4. СТАНИШЕВ - (Ограбване на Еврофондовете и спирането им ! Най-мащабният грабеж АЕЦ "Белене" ) 5. ОРЕШАРСКИ - ( Финансовият министър , при който спряха Еврофондовете става Министър претседател !!! ...

24.07 2013 в 15:49

?

24.07 2013 в 14:50

+1

24.07 2013 в 14:48

Нещо много те възбужда мисълта за тия водни оръдия, трябва отдавна да си претръпнал на по-дребни фетиши като пръсти, крайници, свещи, бутилки, различни видове зеленчуци и пр.

24.07 2013 в 14:29

Браво! Много добре казано!

24.07 2013 в 14:03

Не малоумнико!!! Тъп Си!!! Не е законно 300-500 тъпака да излизат и да затварят центъра на град заради личните си психични нестабилности. Не е законно да чупят обществената собственост. Не закоонно да нарушават обществения ред!!! Тия курив трябваше да ги измият от паветата още преди една седмица с водните оръдия

24.07 2013 в 14:00

Супер забавна и свежа нощ на протести. Интелигентните, красивите и умните протестиращи си изкарахме много весело и забавно.