Медиите в Германия: Напрежението в БГ се покачва, край на пасивната демокрация

Вероника Шербанова 26 юли 2013 в 12:49 8909 11

Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов
Протестът: ден 37 Снимки: Сергей Антонов

Демонстрантите в България искат да свалят системата, но не предлагат алтернатива. Това допринася за увеличаването на напрежението в страната, пише за „Дойче веле“ Александър Андреев.

Ето какво още коментира той в англоезичния сайт на германската медия:

Само 10 седмици след парламентарните избори в България, ситуацията драматично се нагорещи. Във вторник срещу сряда хиляди демонстранти блокираха парламента. Най-малко 18 души бяха ранени при сблъсъците с полицията, в това число и полицаи, коментира авторът.

Насилието отвори нова страница за протестите в София. Ескалирането му обаче беше предизвестено много преди това – войнствено настроени демонстранти и много участници в разгорещени онлайн дискусии многократно се изказваха в подкрепа на насилието.

„Трябва да се пусне кръв, няколко прозореца да бъдат счупени и няколко глави да бъдат разбити, за да се задвижат нещата“, пише един недоволен интернет потребител.

Но какво по-точно трябва да се задвижи? Това е въпросът, на който протестиращите явно нямат точен отговор и който доведе до порочен политически кръг. Българите протестират повече от 40 дни, като имат едно просто искане за сваляне на корумпираната и пристрастна система – което е разбираемо за мнозинството от гражданите.

Българите имат повече от достатъчно причини да искат смяна на системата. Въпреки това основният проблем е, че демонстрантите не успяха да предложат алтернатива. Те не сформираха политическа партия, като не позволиха и на съществуващите партии да се присъедини към протеста.

Като се изключат няколко формулирани искания, протестиращите нямат ясен списък на мерките, които ще се изискват за преодоляването на кризата в образованието, здравеопазването, енергетиката и икономиката.

На този фон исканията на протестиращите за оставка на правителството на Пламен Орешарски изглеждат прибързани и дори безпомощни.

Ако правителството наистина падне, вторите за тази година парламентарни избори няма да променят много ситуацията, тъй като демонстрантите няма да имат време да създадат своя партия.

Докато трескаво се търси изход от този порочен кръг, ескалацията на напрежението и разпръскването на блокадата на парламента изглеждат като логични последици. До истинска революция в България няма да се стигне.

Протестите в България намериха своето място и по страниците на редица други германски издания.

„Протестите показват, че гражданите не са съгласни да търпят повече егоистични правителства“, пише „Зюддойче цайтунг“. Младите образовани демонстранти искат оставката на премиера Пламен Орешарски и това е символ на новото самосъзнание на обществото, допълва изданието.

България не протестира срещу строгите икономии, подобно на други страни в Южна Европа, а иска демокрация, коментира „Берлинер цайтунг“. Протестиращите са образовани и западно ориентирани. Те разбират протеста като акт на участие, като свое основно право. С демонстрациите България слага край на пасивната демокрация и формира ново гражданско общество, коментира за изданието експерт от българския клон на Европейския съвет за външна политика.

Редица германски издания като „Шпигел“ и „Цайт“ допълват, че на българите им е писнало олигарси и мафиоти да управляват държавата, което е факт от края на социализма в страната.

За разлика от протестите през февруари, когато недоволството е насочено срещу високите цени на тока, сегашните демонстранти искат по-голямо право на участие във вземането на решения, медийна свобода и борба с корупцията, пише „Виртшафтсвохе“.

„Франкгуртер алгемайне цайтунг" пък коментира, че може би единственият изход за България са предсрочните избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!