НОИ пуска четири нови електронни услуги

Вероника Шербанова 18 октомври 2013 в 11:42 3600 0

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

Националният осигурителен институт пуска от днес четири нови услуги за осигурените. Това съобщиха в петък от НОИ.

Две от услугите са за заявяване и издаване по електронен път на удостоверения, свързани с изплащането на пенсии.

На страницата на НОИ www.nssi.bg може да се подава „Заявление за издаване на удостоверение образец УП-12 на наследниците на починал пенсионер“, което е необходимо за удостоверяване пред банката до кой месец починалият е имал право на пенсия.

Услугата е безплатна, а издадените удостоверения може да се предоставят в различен формат, в това чичсло и по електронен път, подписани с електронен подпис.

По интернет ще може вече да се подава и „Заявление за получаване на копирани и заверени документи от пенсионно досие“, което служи за доказване пред институциите осигурителен стаж, осигурителен доход и други. Изготвянето на документите се заплаща съгласно тарифата на НОИ. Документите ще бъдат предоставяни по заявения начин.

Другите две нови електронни услиги са свързани с получаването на обезщетение за безработица от друга страна членка на Европейския съюз.

По електронен път ще може да се подава „Заявление за удостоверяване на осигурителни периоди от Република България за друга държава членка на ЕС, ЕИП или Швейцария с преносим документ U1”.

На интернет страницата на НОИ ще може да се подава и „Заявление за предоставяне на информация от Република България за друга държава членка на ЕС, ЕИП или Швейцария за членовете на семейството на безработно лице със СЕД U006”, което има значение за преценка на правото на парично обезщетение за безработица.

И двете услуги са безплатни, а издадените документи се предоставят по предварително заявен начин, в това число и по електронен път, подписани с електронен подпис.

Новите услуги са достъпни на са интернет страницата на НОИ в рубриката E-услуги/Административни услуги. За използването им се изисква попълване на ЕГН и Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!