НОИ с четири нови електронни услуги

10 април 2013 в 11:47 2922 0

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

Националният осигурителен институт ще предоставя още четири услуги по електронен път, съобщиха от пресцентъра му.

От 8 април, на сайта на НОИ  (www.nssi.bg) всеки осигурен ще може да подаде заявление по електронен път за издаване на осигурителни книжки, издаване на удостоверение за месечен размер на получаваната сума от пенсии и добавки, издаване на удостоверение за изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и обезщетения за безработица.

По електронен път заявления се подават в териториалните поделения на НОИ. За изпращането им се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от института. Документите могат да бъдат получени в деловодството на избраното териториално поделение на НОИ, по електронната поща, подписани със сертифициран електронен подпис, или чрез пощенски куриерски служби на предварително посочен адрес.

Когато поисканата административна услуга е платена, се прилага действащата тарифа на НОИ. Плащането може да бъде извършено на място, по банков път или при получаване чрез наложен платеж.

Четирите нови електронни услуги са достъпни на интернет страницата на НОИ в рубрика „Е-услуги”/„Административни услуги”. На сайта са публикувани техни подробни описания, както и инструкции за попълване и подаване на заявленията, заплащане и получаване на документите. В същата рубрика е включена и част за контакти по електронен път с компетентните структури на НОИ за отправяне на въпроси, сигнали и жалби.

Цената на всяка услуга е около 2 лева. Има изключения, при които услугата е безплатна. За повече информация погледнете точка 13 на страницата "Тарифа за цените и начините на ценообразуване за изготвяне на специализирани продукти и услуги".

До тази страница може да стигнете като на сайта на НОИ натиснете най-горе вдясно "За потребителя"-> "Сметки и параграфи" -> "Тарифа на услугите на НОИ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови