България осъдена за смъртта на 15 деца

19 юни 2013 в 10:43 5080 12

Съдът в Страсбург
Съдът в Страсбург

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди във вторник България заради смъртта на 15 деца и младежи с тежки ментални и физически увреждания от "дома" в с. Джурково, съобщиха от пресслужбата на съда.

Делото е заведено през 2006 г. от родители на починали деца и от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, чиято жалба се отнася до деца, без родители. Смъртта на всички деца е настъпила през зимата на 1996-1997 г.

15 деца и младежи с физически и умствени недъзи от дома за изоставени деца в село Джурково са починали в периода 15 декември 1996-14 март 1997 година от измръзване, недохранване, липса на лекарства и основни продукти. Директорът на дома е опитвал неколкократно, но безуспешно, да алармира държавните институции, които имат пряка отговорност за финансирането на дома и които е трябвало да реагират, се казва в решението.

Първото дете умира на 15 декември 1996 г. Без обяснение обаче на 22 януари 1997 г. в "дома" в Джурково са преместени 8 деца от друг дом, от място с по-мек климат, по решение на социалните служби. Директорката се обръща многократно към БЧК и разни органи и организации, с молба за спешна помощ. Тя моли по радиото и за частни дарения. Според персонала благодарение на такива се предотвратява смъртта на оцелелите деца от "дома". На 22 февруари 1997 г., когато умира седмото дете, директорката изпраща телеграма на министъра на труда и социалната политика с искане той спешно да се намеси. В резултат, постъпват парични помощи, но до 4 март 1997 г. умират общо 15 деца в "дома", четири от които са от преместените на 22 януари.

Съдът смята, че налице е нарушение на член 2 от Конвенцията за човешките права (правото на живот, бел. ред.), тъй като властите не са успели да изпълнят задължението си да защитят живота на уязвимите деца, поставени под тяхна грижа, от сериозна и непосредствена заплаха. Властите не са съумели и да проведат ефективно разследване за смъртта на децата, която е настъпила при изключително извънредни обстоятелства, гласи още съдебното решение.

Постановлението на Камарата на Европейския съд по правата на човека може да бъде обжалвано в 3-месечен срок пред Великата Камара, която ще произнесе окончателното решение по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!