Намаляват самоубийствата с 10% с национална програма за превенция

Вероника Шербанова 24 април 2013 в 18:46 1657 0

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Здравното министерство ще намалява самоубийствата с Национална програма за периода 2013 – 2018 г., като бюджетът на програмата е в размер на 764 400 лева от бюджета на страната и от Норвежкия финансов механизъм, съобщиха от ведомството.

Целта на програмата е да намали самоубийствата с 10% и да снижи честотата на суицидните опити, както и да информира българите как да се справят с преумората, стреса и пренапрежението в ежедневието си.

Националната програма за превенция и профилактика на самоубийствата предвижда създаването на информационен регистър на самоубийствата и опитите за самоубийства в страната. На базата на данните от регистъра ще се извършва ежегоден анализ за състоянието и динамиката на самоубийствата на областно и национално ниво.

Програмата предвижда още обучения за специалистите в сферата на психичното здраве, създаването на обществени съвети на областно ниво, обучение за журналисти по проблемите на психичното здраве и др.

Националната програма за профилактика и предотвратяване на самоубийствата ще е насочена към рисковите групи. Като такива са посочени хората със суицидно поведение и близките на извършилите самоубийство, хората с психични заболявания, учениците от 10 до 18 години, полицаите и военните, медицинските професионалисти, жените във фертилна възраст, безработните мъже между 25 и 50 години, затворници, възрастни и самотни хора.

Дейностите, предвидени в програмата, ще са по предотвратяване на опити за самоубийства, преодоляване на психични уврежданията, настъпили след суициден опит, преодоляване на агресивното поведение и предотвратяване на нови опити за самоубийства.

Проектът за Националната програма за профилактика и предотвратяване на самоубийствата е качен за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство.

Въпросът за увеличаването на броя на самоубийствата беше повдигнат след серия от самозапалвания през февруари и март. В края на март Регионалните здравни инспекции трябваше да подготвят конкретни мерки, с които да се борят със самоубийствата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови