За самоубийство се пише кратко и сухо (Съветите на психолозите към медиите)

Вероника Шербанова 10 април 2013 в 18:14 4202 7

Дискусия за отразяване на самоубийствата, Снимка: МЗ
Дискусия за отразяване на самоубийствата, Снимка: МЗ

Подробните описания на самоубийствата в медиите предизвиква серия от самоубийства. Затова за хората, отнели живота си, трябва да се съобщава накратко и без много подробности.

Това заявиха здравни експерти по време на дискусия за отразяването на самоубийствата от страна на медиите в България, организирана от Министерството на здравеопазването.

Героизирането и митологизирането на самозапалванията, подробните описания и близките кадри на обгорели дрехи и човешки останки води до увеличаването на броя на самозапалилите се, до ефекта на доминото, обясни Ирина Георгиева от Центъра за обществено здраве. По думите й хората, които са в дълбока депресия може да се идентифицират със самозапалилите се и да опитат да се самоубият по този начин.

Представителите на медиите получиха и своеобразни наръчници за отразяване на самоубийствата, според които не трябва да се публикуват снимки с лицата на самоубийците, подробности за начина, по който са извършени, и да не се посочват опростени причини, довели до самоубийството. Не трябва да се търси сензацията и да не се представя самоубийството като начин за разрешаване на проблемите.

Вместо това трябва да се публикува информация за рисковите фактори, да се посочват алтернативи, а самите новини за самоубийства да не се изваждат на първа страница на вестниците и онлайн изданията. При отразяването на самозапалвания трябва да се акцентира на голямата болка, която преживява решилият да се самоубие по този начин.

В Германия, Швейцария и Австрия журналистите са се съгласили да не отразяват самоубийства, посочи Георгиева.

Медиите трябва да поемат своята част от отговорността за зачестилите случаи на самозапалване, категорична беше тя.

Държавата е взела мерки за намаляване на самоубийствата, но има необходимост от създаването на ноз закон за психичното здраве, посочи началникът на сектор „Психично здраве“ д-р Христо Хинков.

Медиите трябва да помогнат за разпространяването на информация за това къде може да се потърси помощ. Всеки може да се информира от интернет страниците на Районните здравни инспекции за безплатни консултации с психолог. Има и редица асоциации, които също оказват безплатна психологична помощ, допълни д-р Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови