Безплатни консултации с психолог и горещи телефони ще борят самоубийствата

Вероника Шербанова 28 март 2013 в 13:58 5323 0

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

С безплатни консултации с психолог, семинари, анкети и информационна кампания, включваща и търговците на оръжие и запалителни течности, Районните здравни инспекции ще се борят със самоубийствата в страната, съобщиха от здравното министерство.

Това става ясно от изпратените до Министерството на здравеопазването конкретни мерки, които здравните инспекции ще предприемат за превенция на самоубийствата.

Инспекциите планират да насочат вниманието си към установяването на рисковите групи, затова в редижа градове са планирани семинари и беседи за учениците. Ще бъдат подготвени анкетни карти и информационни клипове и брошури за превенция на самоубийствата и справяне със стреса.

В много областни градове ще бъдат открити безплатни кабинети и горещи телефонни линии за консултация с психолог.

В Пазарджик, Смолян и Враца са предвидени и консултации за трайно безработните и за възрастните хора. Ще бъдат консултирани и близките на хора, които са се самоубили или са направили опит за самоубийство, както и на тези, станали свидетели на самозапалване.

Здравните инспекции предвиждат още специални обучения за социални и медицински работници, психолози и студенти по психология. В цялата страна ще бъдат организирани и Дни на отворените врати в Центровете за психично здраве.

Във Враца планират да проведат информационна кампания и сред търговците на запалителни течности и оръжия, както и сред аптекарите за разпознаване на хора, склонни към самоубийство.

Мерките за превенция на самоубийствата в никакъв случай не се предприема заради зачестилите случаи на самозапалване, а защото самоубийствата са проблем за всяко едно общество, заяви миналата седмица зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Въпреки това медиите трябва да обърнат внимание на начина на отразяване на самозапалванията, тъй като показването на различни детайли – например изгорени или горящи дрехи, нараненото тяло на самозапалилия се и т.н., биха могли да подтикнат човек, който е на ръба и е склонен да извърши такъв ужасяващ акт, допълни Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови