Наказаха виновните за изнесените ракети от "Безмер"

Юлиан Христов 27 юли 2012 в 14:41 2238 1

Наказания за изнесените ракети от базата
Наказания за изнесените ракети от базата "Безмер". Снимка: БГНЕС

Наказани са виновните по случая с изнесените от авиобазата "Безмер" повече от 100 авиационни ракети от типа "въздух-земя". Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. 

Служебните проверки са установили, че случаят в "Безмер" е изолиран. Виновните са наказани строго - с предупреждение за уволнение и с предупреждение за понижаване на военното звание с една степен са наказани четирима души от авиобазата, а другите четирима, отговарящи за контрола в различни структури на ВВС - с мъмрене. 

Досъдебното производство продължава и след като излезат разултатите ще бъде взето решение как да бъдат наказани двамата военни, които все още са в следствения арест.

В началото на юни, ден след взрива в складовете край Петолъчката, полицията откри 103 ракети въздух-земя в микробус Сливен. Ракетите бяха пренасяни от двама души, които бяха задържани с полицейски мерки. Това са сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, и неговият пряк началник – шефът на логистиката майор Николай Николов. Срещу двамата са повдигнати по две обвинения за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто – от 3 до 10 години. Според прокуроратурата имало достатъчно данни, че ракетите са присвоени. 

Според прокуратурата двамата са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там боеприпаси.

„100 и няколко ракети – това са близо тон тротилов еквивалент, и то – от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече че са и военнослужещи, много години в затвора – за превенция, да внимават какво правят“, заяви още Борисов.

В същото време директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев твърди, че ракетите са собственост на завода. Той обясни, че ракетите е трябвало да бъдат транспортирани до бази на завода. Преди това те са били на изпитания в поделението „Безмер“, а за всичко това има и съответната документация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!