Двама военни задържани заради откраднати ракети от „Безмер“

Юлиан Христов 08 юни 2012 в 13:38 1458 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Двама души от авиобаза "Безмер" са задържани заради инцидента с откраднатите снаряди, съобщи днес в Сливен началникът на Военно-апелативна прокуратура ген. Крум Манов.

При проверка на микробус полицаи откриха вчера 103 ракети „въздух-земя“. Това са неуправляеми ракетни снаряди, които се изстрелват от въздуха, откъде са придобити или откраднати.

По случая са разпитани 10 души, а задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане са сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, и неговият пряк началник – шефът на логистиката майор Николай Николов. Срещу двамата са повдигнати по две обвинения за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто - от 3 до 10 години.

И на двамата задържани ще бъде искана от съда постоянна мярка задържане под стража.

По предварителна оценка общата стойност на снарядите е 47 400 лв.

Сержант Спасов и майор Николов са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там в складовете боеприпаси. В момента се прави цялостна проверка на складовата наличност и документация на авиобазата в „Безмер”. Установява се и къде са произведени неуправляемите ракетни снаряди. По случая е разпитан и пенсиониран служител, който е работил на граждански договор във ВМЗ „Сопот”, но той не е дал никакви вразумителни обяснения за случая, коментира наблюдаващият прокурор началникът на Военна прокуратура в Сливен Христо Тинев. Продължава цялостното разследване по случая.

Няма данни кражбата на неуправляеми ракетни снаряди да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм, увери днес в Сливен главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, съобщи „Фокус” Сливен. По думите на Калин Георгиев - става въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстои да се установява дали зад него стои организирана престъпна група. Снарядите са откраднати от Авиобаза „Безмер” и са били превозвани в микробус, собственост на ВМЗ - Сопот. В колата имало двама души - охранител и шофьор. Разпитът установил, че те нямат отношение към случая и затова са освободени. 103 авиационни ракети е имало в микробуса. Те били превозвани в 14 сандъци, единият от които разпечатан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови