Заловените ракети си имали документи

Юлиан Христов 09 юни 2012 в 10:25 2313 2

Заловените ракети. Снимка: БГНЕС
Заловените ракети. Снимка: БГНЕС
Акцията със задържаните 103 ракети "земя-въздух" и ареста на двама военни е на път да се окаже пресилена. Трети ден прокуратурата изяснява произхода на ракетите, докато директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев твърди, че те са собственост на завода. Пред БНР той обясни, че ракетите е трябвало да бъдат транспортирани до бази на завода. Преди това те са били на изпитания в поделението "Безмер", а за всичко това има и съответната документация.
Заместник-окръжният военен прокурор на Сливен полк. Христо Тинев не пожела да коментира изявлението на директора на ВМЗ и обясни, че Стоенчев може да бъде разпитван като свидетел. Според прокурора, засега "има достатъчно данни, че ракетите са присвоени". Той добави, че всички твърдения ще бъдат проверени, ще бъдат направени и експертизи. Целта на разследването е да изясни обективната истина, каза полк. Христо Тинев. По случая са разпитани 10 души, а задържани за 72 часа с прокурорско разпореждане са сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, и неговият пряк началник – шефът на логистиката майор Николай Николов. Срещу двамата са повдигнати по две обвинения за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто – от 3 до 10 години.
Според прокуратурата двамата са задържани заради това, че са пряко отговорни за сигурността на авиобазата и съхраняваните там боеприпаси. "Установява се и къде са произведени неуправляемите ракетни снаряди. По случая е разпитан и пенсиониран служител, който е работил на граждански договор във ВМЗ „Сопот”, но той не е дал никакви вразумителни обяснения за случая, коментира наблюдаващият прокурор началникът на Военна прокуратура в Сливен Христо Тинев.
Вчера премиерът Бойко Борисов също взе отношение по въпроса за заловените ракети. "Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР, това е такова безразсъдство вече. И се надявам сега военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания", призова Борисов.
"100 и няколко ракети - това са близо тон тротилов еквивалент, и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече че са и военнослужещи, много години в затвора - за превенция, да внимават какво правят", заяви още Борисов.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови