Над 10 600 обаждания за помощ от националния телефон за деца през юни

Вероника Шербанова 22 юли 2013 в 16:08 1617 0

Деца от социални домове. Снимка: dti.com
Деца от социални домове. Снимка: dti.com

10 656 обаждания са постъпили през юни на Националната телефонна линия за деца. Това съобщиха в понеделник от Държавната агенция за закрила на детето.

Проведени са 2010 консултации. 89% от тях са с деца, а останалите – с родители и други възрастни, потърсили съдействие.

Най-голяма част от споделените проблеми са свързани със създаване на любовни връзки, страх от отхвърляне, ревност, разочарование при раздяла и изневяра, взаимоотношения с връстници и други.

Увеличават се случаите на обаждания заради семейни проблеми.

На телефон 116 111 младежи са потърсили и съдействие заради затруднения с усвояването на материала в училище, конфликти с учители и психосоциални проблеми като тревожност и липса на самоувереност.

Десет от консултациите са били свързани с желанието на непълнолетни да сключат брак. В част от разговорите децата са обявили, че имат намерение да избягат от вкъщи и да сключат брак, в други пък родители са искали съдействие заради желанието на техните деца да сключат брак.

30 от сигналите са за деца в риск. По-голямата част от тях са за психическо и физическо развитие и/или неглижиране. 4 от сигналите са били за просещи деца, а в един от случаите е съобщено за възможен трафик на непълнолетен.

17 от консултациите са били свързани с проблеми на деца в домове за сираци. Най-често обект на разговорите са били самотата, трудностите в адаптацията и липсата на емоционална подкрепа на деца от специализирани институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови