МВР отчита готовността си за изборите

17 април 2013 в 08:03 1730 1

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

МВР ще обяви днес каква е техническата подготовка и готовността на ведомството за действие при форсмажорни обстоятелства.

Това ще стане на поредното заседание на Изборния борд при Министерски съвет. 

МВР има готовност да открие телефонна линия и мейл, на които гражданите ще могат да подават сигнали за опити за купуване и продаване на гласове. Очаква се линията да заработи на 25 април. МВР няма да има право да сключва договори за охрана на партийни мероприятия, както и да извозва бюлетини и други изборни книжа. 

Идеята на премиера Райков за ротация на полицаите срещна отпора на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който, въпреки че първоначално одобри предложението, на първото заседание на борда обясни, че ще бъде правена само проверка за роднински връзки на полицаите с представители на изборните секции и комисии. Проверката вероятно няма да  бъде извършена задълбочено в оставащите дни до изборите.

Във връзка с актуални въпроси от изборния процес и отразяването на предизборната кампания в медиите, за участие в заседанието на борда са поканени представители на ЦИК, БНР, БНТ и СЕМ. Предвижда се да бъде представена и позиция на Сдружение "Гражданско общество в действие" във връзка с първото заседание на Гражданския борд, както и да се обсъдят конкретно отправени въпроси към членовете на Изборния борд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови