Минчо Спасов: Духът на Цветанов още е в МВР

Юлиан Христов 16 април 2013 в 17:52 6272 5

Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС
Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от НДСВ оглавяваше вътрешната комисия в в 40-то Народно събрание. По това време избухна скандала с дело "Галерия" и подслушването на журналисти, което беше разследвано от комисията. В края на миналата година Спасов, вече като редови член на НДСВ, сезира прокуратурата по друг скандал - този, със записите на експремиера Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Спасов поиска прокуратурата да потърси наказателна отговорност от Борисов за осуетяването на проверка във фабриката на Мишо Бирата. 

Г-н Спасов, преди време Вие сезирахте главния прокурор по повод случая „Мишо Бирата“, като поискахте разследване срещу бившият премиер Борисов. Какво се случи с това ваше искане?

От изказването на новия главен прокурор разбрах, че той няма намерение да образува производство по случая и присъединява моя сигнал към материалите относно това кой е изнесъл СРС-та, вместо да образува ново производство по повод съдържанието на огласените СРС. Това, което съм предприел, е, че съм сезирал Инспектората на ВСС (ИВСС) да предприеме мерки срещу двете прокурорки от Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура, които отказаха да образуват това производство, като в случая съм помолил ИВСС да прецени дали тези две прокурорки не са консумирали престъплението на чл. 288 от НК – т.е., за прикриване на извършител на престъпление.

В качеството ви на председател на вътрешната комисия в парламента до Вас достигали ли са сигнали за незаконно подслушване в МВР?

По времето, в което бях председател на вътрешната комисия, имаше също сигнали, макар и за не толкова тежки престъпления. Ние се сезирахме, създадохме специална подкомисия за разследване на тези нарушения. Имаше наказани лица. Бяха взети мерки и в крайна сметка парламентът излезе с решение да бъде създаден специализиран орган, който да следи за начина, по който се прилагат СРС - специализираното бюро за контрол на СРС, което обаче беше закрито при идването на ГЕРБ на власт.

Бюрото беше закрито с мотивите, че такъв орган трябва да бъде независим и той трябва да работи в рамките на парламента...

Сигурен съм, че закриването му беше умишлено, както умишлено бяха изгонени и “Краун Ейджънтс”, които контролираха трафика през митниците и знаете какво се случи след напускането на компанията. Закриването на бюрото доведе до скок на ползването на СРС-та. Другата причина за скока на подслушванията е очевидно завишеният апетит управляващите да използват този изключителен способ за събиране на доказателства, като той не се използва за борба с престъпността, а за борба с политически опоненти и за борба между икономически групировки. Изобщо МВР беше принизено и превърнато в частна структура, беше одомашнено от Бойко Борисов.

Как точно се извършва незаконното подслушване в рамките на законно разписано разрешение за СРС?

Това има технически и юридически аспект. Преди седмица станахме свидетели на това, как журналист от Mediapool публикува заповедта за ползване на СРС-та срещу Тенчо Попов. Ако погледнете този документ, в него не е посочен телефонният номер, който трябва да бъде подслушван. Цветан Цветанов и Бойко Борисов могат да добавят към този документ неограничен брой номера. Така, от формална гледна точка, това подслушване е законно. Има случаи и то доста често, дори когато има номер върху документа, впоследствие да се добавят още телефонни номера. И когато няма контролен орган, който да следи и проверява, резултатът е ясен.

Това вероятно означава, че се подслушват един голям брой, не само политици, но и граждани...

Казусът е точно конституционен. За съжаление, в Деня на Конституцията, ставаме свидетели на едно фрапантно нарушение на чл. 34 от основния закон, който гарантира неприкосновеността на кореспонденцията. Никой не може да бъде подслушван или проследяван, освен ако не е извършил тежко престъпление. 700 хил. българи не са извършили тежко престъпление. Фактът, че по време на управлението на ГЕРБ, това е бройката на лицата, които са попадали под наблюдението на МВР, е категорично доказателство, че Конституцията се погазва. Това развали имиджа на България на правова държава, колкото и крехък да беше той.

Има ли начини, по които един човек да разбере, че телефонът му се подслушва, като например прищракване в слушалката или ехо?

В съвременните дигитални технологии няма нито прищракване, нито ехо. Това са ефекти, които се получаваха при аналоговите линии и то само понякога. В съвременния свят има няколко начина човек да бъде подслушван. Единият е официалния начин чрез мобилния оператор. Там остават следи в органа, извършил подслушването – документация, регистри, дневници. Има и друг начин, по който не остават следи в мобилния оператор. При този случай мобилният оператор бива използван само, за да обозначи в коя клетка се намирате в момента. Тогава ви се праща автомобил, който локално се закача към вашия телефон и ви подслушва и записва. Тоест, сигналът, който минава през мобилния оператор, не е обозначен като подслушан. Тогава следите са само в апаратурата в автомобила, която ви е записала.

В същото време всеки един гражданин, ако реши, няма как да провери и да разбере дали е бил обект на подслушване?

Опитахме се да сложим в Закона за специалните разузнавателни средства текст, който да задължава органите, които са извършвали законно подслушване, след като бъде прекратено, да уведомяват наблюдаваното лице. Този текст срещна голяма съпротива при политиците, особено при полицаите в политиката, които отказаха да се лишат от този инструмент.

Вероятно не само МВР, но и други служби разполагат с оборудвани за подслушване автомобили...

Това е класифицирана информация, която не мога да споделя. Мога само да кажа, че МВР е достатъчно добре оборудвано с такава екипировка, за да може да си върши добре работата. За съжаление то не насочва този ниструментариум срещу престъпниците, а го насочва в борбата срещу икономически и политически противници.

Сега, когато Цветан Цветанов не оглавява МВР, оправдани ли са опасенията, че подобна практика ще се запази и по време на изборите за манипулирането им?

Духът на Цветан Цветанов още е във Вътрешното министерство, чрез неговата заместничка, която заема поста му в момента, чрез ключовите фигури на Станимир Флоров и Калин Георгиев, които са негови креатури от най-вярната му кохорта. Така че, само формално Цветан Цветанов се е преместил в Малкото НДК, а неговият дух е все още в сградата с лъвовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови