МВР опита да се присламчи към акцията на прокуратурата и ДАНС

Юлиан Христов 11 май 2013 в 19:14 2658 0

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

МВР опита да се присламчи към акцията на ДАНС и прокуратурата в печатницата "Мултипринт", собственост на Йордан Бончев, близък до бившия вътрешен министър и шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От вътрешното министерство изпратиха прессъобщение, в което се казва, че МВР е било "наясно" с организираната акция.

Това твърдение противоречи на официалната позиция на прокуратурата, според която акцията е била проведена съвместно само с ДАНС.

"Вчера (10 май 2013) по искане на и.д. градски прокурор Роман Василев до главния секретар на МВР Калин Георгиев служители на ОДМВР - София, РУП - Костинброд и части на Специализираните полицейски сили към ГД “Национална полиция“ са участвали в проверка на Софийската градска прокуратура и ДАНС в печатница в град Костинброд.

Във връзка изразени съмнения за неправомерно полицейско присъствие около въпросната печатница за времето, през което са печатани бюлетините, сме длъжни да уточним, че съгласно Изборния кодекс, МВР осигурява охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява и охрана на транспорта с бюлетините до областните управи и местата за съхранение", се казва в прессъобщението на МВР.

Веднага след изтичане на новината за акцията от Областната дирекция на МВР се опитаха да скрият и омаловажат случилото се. Пред OFFNews оттам заявиха, че в посочената печатница нямало нищо нередно.

Нямало и извънредни обстоятелства, а присъствието на сили на жандармерията се обяснявало с това, че МВР има задължение по охраната на печатницата.

От разговора на репортера на OFFNews с представител на областната дирекция на полицията категорично стана ясно, че в дирекцията не са наясно с провеждащата се в печатницата операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови