МВР и МО погасяват дългове с 27 млн. от държавата

Вероника Шербанова 22 август 2012 в 18:19 1221 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС, архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС, архив

Министерствата на вътрешните работи и на отбраната ще получат 27 милиона лева допълнителни бюджетни кредити, за да изплатят просрочените си задължения. Това реши днес кабинетът на редовното си заседание на Министерския съвет. 

МВР ще прибави към бюджета си от 1 милиард лева още 18 милиона, а МО ще се справя със задълженията си с добавка от 9 милиона лева. Средствата ще бъдат осигурени с преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Парите ще бъдат дадени за просрочени задължения, за да се избегне натрупването на лихви, се казва в решението на МС. С част от парите Министерството на отбраната ще покрие просрочени задължения, а останалите ще отидат за преструктурирането на Военномедицинска академия. 

Допълнителните средства за МВР ще отидат за горива и смазочни материали, телекомуникационни пощенски услуги, горива за отопление, разходи за експертизи, поети ангажименти по сключени договори за униформено облекло на служителите, електроенергия, топлоенергия, вода и др.

В началото на декември миналата година кабинетът отпусна 6,5 милиона лева отново за просрочени задължения. През 2011 година МВР получи и други 15 милиона лева за стари задължения, за закупуване на техника за отряда за борба с тероризма и др.

В понеделник полицаите поискаха и увеличение на заплатите с 25% от 1 януари 2013 г., като заплашиха да започнат протести от септември, ако искането им не бъде удовлетворено.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови