Комисар Нели Крус прати писмо на Борисов за свободата на медиите

Владимир Йончев 31 октомври 2012 в 15:53 3194 4

Нели Крус  Снимка: Сергей Антонов
Нели Крус Снимка: Сергей Антонов

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по телекомуникациите Нели Крус е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, свързано със свободата на словото и медийния пазар у нас. Писмото е с дата 12 октомври.

В него еврокомисарят за медиите обяснява на Борисов, че цени факта, че той е признал, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост е незадоволитена, пише Капитал. Според вестника Крус пише още, че е нетърпелива да разбере какви мерки ще предприеме премиерът и правителството, за да разреши описаната от самия него ситуация.

Крус подчертава още, че е привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност. "Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават", казва Крус и уверява премиера, че е ревностен привърженик на промените, които би предприела българската държава в областта на медиите. 

Крус беше в България в края на септември и се срещна с представители на българските медии. 

"Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на ТВ канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила", заяви Нели Крус. И допълни: "Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците". Отговорът на последния въпрос бе провокиран от запитването на OFFNews дали Еврокомисията ще направи проверка на съмненията, че парите за публичност по оперативните програми се използват за налагане на цензура и пиар на управляващата партия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови