Кокинов потвърдил за разговора в Банкя

07 май 2013 в 07:50 5401 3

Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС

Доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов е потвърдил пред прокуратурата автентичността на записа от разговора му с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Кокинов вече е дал обяснения пред Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщава вестник "Преса", цитиран от БГНЕС.

Бившият градски прокурор засега е единственият от тримата събеседници, които са дали показания по проверката на прокуратурата за скандалните записи. От тях става ясно, че тримата събеседници обсъждат как Мирослав Найденов може да се спаси от обвиненията в тежка корупция.

От разговора в Банкя става ясно още, че бившият премиер е разполагал с резултатите от проверката на прокуратурата за т. нар. "цецомобили". Докладът му е бил предоставен от Кокинов. Юристите вече коментираха, че Борисов е съучастник в престъпленията на Николай Кокинов за възпрепятстване на наказателно преследване.

Според юристите притежаването на резултати от прокурорска проверка преди тя да е обявена е противозаконно. 

Предстои обяснения по случая да дадат Борисов и Найденов, които носят отговорност за лъжесвидетелстване и наказание до пет години затвор. 

Междувременно в края на миналата седмица прокуратурата обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнявал контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Констатацията беше направена по повод разследването на скандала с мобилната техника за подслушвания на МВР. От Софийска градска прокуратура съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване, е спряно, тъй като в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР – Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления – злоупотреба с власт и служебно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!