Етичната комисия на ВСС привика Кокинов

Юлиан Христов 29 април 2013 в 13:43 1942 0

Председателят на комисия
Председателят на комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" при ВСС Ясен Тодоров. Снимка: БГНЕС

Николай Кокинов ще бъде поканен на изслушване в Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 13 май.

Това каза Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), след заседанието на комисията, цитиран от Агенция „Фокус” .

Комисията при ВСС днес заседава, след като в петък изтекоха записи от разговор между градския прокурор на София Николай Кокинов с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. 

"Още в петък образувах преписка по случая със записите на бившия премиер, министъра на земеделието и градския прокурор. Беше взето решение да се самосезира комисията и да направи проверка. Реши се на 13 май, на следващото заседание на комисията, да се покани Николай Кокинов, както и да се съберат всички данни по случая", каза Ясен Тодоров.

Междувременно в понеделник стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е провел среща с Кокинов. Пред журналисти Цацаров обясни, че градският прокурор е изнесъл под носа на прокуратурата доклада от проверката за подслушванията в МВР и я предоставил на Бойко Борисов. Така бившият премиер бил наясно с резултатите от нея преди официалното им обявяване пред медиите. 

Цацаров поясни, че още в петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи дали в изтеклите записи има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. “Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори – предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й”, заяви Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови