Quantcast

КНСБ иска 10% по-високи заплати и 18% повече за ученик

Последна промяна на 30 септември 2013 в 13:46 1907 1

Президентът на КНСБ Пламен Димитров на протест в подкрепа на “Български пощи”, организиран от Пламен Димитров. Снимка: Сергей Антонов
Президентът на КНСБ Пламен Димитров на протест в подкрепа на “Български пощи”, организиран от Пламен Димитров. Снимка: Сергей Антонов

КНСБ ще връчи на правителството пакет от искания в подоходната сфера, данъците, бюджетната политика и социално-осигурителните плащания за следващата година, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров. 

Синдикатът настоява за увеличение на единните разходни стандарти на работещите на делегирани бюджети - в системата на средното образование, културата, социалните дейности.

В образованието КНСБ иска увеличение на средствата с поне 18% процента на ученик.

Те настояват още за 10% увеличение на заплатите на държавните служители и 20% увеличение на заплатите в културата през следващата година.

Синдикатът иска преговори с бизнеса и правителството за общ механизъм за договаряне на препоръчителни индекси за ръст на работните заплати по икономически дейности в частния сектор.

Освен минималните прагове, ние нямаме никаква политика по доходите, която да ориентира бизнеса кое ниво на заплащане е нормално в даден сектор, коментира Пламен Димитров.

КНСБ за пореден път поиска криминализиране на неплащането на осигурителни вноски.

Близо 2 млн. българи не плащат здравни вноски, това не може да продължава така, ако искаме да ползваме права, коментира президентът на синдиката.

По думите му криминализирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски трябва да стане факт от началото на следващата година.

От КНСБ са предложили на всички парламентарни групи нов законопроект с такива мерки. 

Българската стопанска камара (БСК) също даде своето становище за промените в данъчните закони.

На Националния съвет за тристранно сътрудничество миналата седмица бяха представени предложените от правителството промени в данъчните закона, но те не бяха одобрени от социалните партньори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2013 в 15:24

Колкото ни увеличиха заплатите със задължителните 8 % / т. е. само с 5 % :( / , толкова и сега ще ги вдигнат с 10