Quantcast

Управленската програма на кабинета: По-високи детски, пенсии и заплати от догодина

Последна промяна на 20 септември 2013 в 11:40 2882 10

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

По-високи детски, увеличаване на минималната работна заплата и индексация на пенсиите от догодина включва управленската програма на правителството, която премиерът Орешарски представи днес в парламента.

Министър-председателят обеща прозрачност, отчетност и диалогичност за постигане на обществен консенсус.

Орешарски коментира, че програмата е разширена, но не всеобхватна. По думите му чрез нея кабинетът цели да подобри механизмите на държавното управление, да насърчи предприемачеството и да работи за по-високо ниво на солидарност.

Управленската програма е озаглавена "Държавно развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България". Тя включва три основни точки - Икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, Заетост, солидарност и социална справедливост и Укрепване на държавността.

В краткосрочен план правителството ще наблегне на първата точка, която включва мерки, свързани с борбата срещу монополите, ефективната защита на потребителите, подкрепа на малките и средни предприятия, коректни държавни партньорства с частния сектор, насърчаване на инвестициите и износа, подобряване ефективността на публичните финанси, подобряване усвояването на европейските фондове, спасяване на българската енергетика, опазване на горите и развитие на горското стопанство, развитие на зелената икономика и подпомагане на туризма.

По всички тези точки кабинетът ще работи до края на годината, като в управленската програма са предвидени и срокове за отчитане.

Сред основните приоритети във втората точка на програмата - Заетост солидарност и социална справедливост, включва усилия в борбата с бедността, са намаляване на безработицата, повишаване на доходите, подобряване механизмите на социалното осигуряване, стимулиране на раждаемостта, интеграция на хората с увреждания.

В този сектор правителството планира за 2014 г. да въведе индексация на пенсиите, да  увеличи детските надбавки и минималната работна заплата.

В най-дългосрочен план правителството планира да приложи мерки, които да спомогнат за укрепването на държавността. Основните задачи, които кабинетът си е набелязъл в тази сфера, са подобряване на правосъдната система, отбраната и сигурността, активна външна политика, развитие на културата, политика на стабилност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 21:31

Без каквото и да е разумно обяснение уродливата рубладжийска тройна коалиция буквално саботира всяка неотложна спасителна мярка, предписвана от Световната банка за оцеляването на България, отмествайки всяка реформа за „светлото бъдеще” ! Какво е, например, обяснението на Олигарски и компания за това, че стопират пенсионната реформа, а в същото време искат да напомпат високите пенсии чрез вдигне на пенсионния таван ? Очевидно изпълняват нечия задкулисна заповед, да бъде срината до основи пенсионната система и доведена до пълен фалит цялата държава !

20.09 2013 в 17:13

Хората не вярват на това правителство. Сега и кюлчета злато да тръгнат да ни раздават, пак с недоверие ще погледнем. Затова единственото добро нещо което може да се случи на България е предсрочни избори и ново правителство което има по високо доверие. Всичко друго води до задълбочаване на кризата. Те немогат да си прекарат популистките идеи какво остава за непопулярните критични мерки които е наложително да се вземат?

20.09 2013 в 16:25

Какво стана с 1 милиард заем от месец август. Помощите още не са ги раздали.

20.09 2013 в 14:44

Още една програма... След още месец ще се актуализира... И нищо от конкретните мерки в тази програма не води до стабилен растеж, увеличаване на заетостта и повишаване на производителността. Тя е нещо като законен ценоразпис за малцинствени гласове.

20.09 2013 в 14:43

и пак изневиделица всичко ще пропадне в последния момент ... Тоз мъж е като онзи дето стоял под леглото и крещял на жена си " Няма да изляза - да видиш , че има мъж вкъщи " ...

20.09 2013 в 14:32

Остана ли нещо дето не си оплюл? Най-додбре си качи едно СИВИ като новина на деня и да поплюем и него. Очевидно за някой хора безпочвеното и безрезултатно плюене се е превърнало в хоби.

20.09 2013 в 14:11

Социалните мерки винаги ни излизат през носа. А останалото е "усилие в борбата", "подобряване" и т.н. безсмислици

20.09 2013 в 13:16

Първо всеки знае кои вземат детски , второ полза от увеличение на минималната никаква, защото веднага скачат и цените. Изобщо от пусто в празно пак и само дрънканици за замазване на очите.

20.09 2013 в 12:55

Гледаме обещаното, гледаме и "свършеното".

20.09 2013 в 11:49

По-високи детски - редно е да ги наричат по-добре "цитански", защото в общи линии циганките ги взимат тези пари. Критерият за получаването им е "350 лева на член от семейството", което в нормални семейства трудно се случва да е по-малко. Освен ако не правят цигански номера... или са цигани.

Увеличаване на минималната работна заплата - нищо полезно за народа.