Управленската програма на кабинета: По-високи детски, пенсии и заплати от догодина

Елица Мартинова 20 септември 2013 в 11:40 3555 10

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

По-високи детски, увеличаване на минималната работна заплата и индексация на пенсиите от догодина включва управленската програма на правителството, която премиерът Орешарски представи днес в парламента.

Министър-председателят обеща прозрачност, отчетност и диалогичност за постигане на обществен консенсус.

Орешарски коментира, че програмата е разширена, но не всеобхватна. По думите му чрез нея кабинетът цели да подобри механизмите на държавното управление, да насърчи предприемачеството и да работи за по-високо ниво на солидарност.

Управленската програма е озаглавена "Държавно развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на Република България". Тя включва три основни точки - Икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, Заетост, солидарност и социална справедливост и Укрепване на държавността.

В краткосрочен план правителството ще наблегне на първата точка, която включва мерки, свързани с борбата срещу монополите, ефективната защита на потребителите, подкрепа на малките и средни предприятия, коректни държавни партньорства с частния сектор, насърчаване на инвестициите и износа, подобряване ефективността на публичните финанси, подобряване усвояването на европейските фондове, спасяване на българската енергетика, опазване на горите и развитие на горското стопанство, развитие на зелената икономика и подпомагане на туризма.

По всички тези точки кабинетът ще работи до края на годината, като в управленската програма са предвидени и срокове за отчитане.

Сред основните приоритети във втората точка на програмата - Заетост солидарност и социална справедливост, включва усилия в борбата с бедността, са намаляване на безработицата, повишаване на доходите, подобряване механизмите на социалното осигуряване, стимулиране на раждаемостта, интеграция на хората с увреждания.

В този сектор правителството планира за 2014 г. да въведе индексация на пенсиите, да  увеличи детските надбавки и минималната работна заплата.

В най-дългосрочен план правителството планира да приложи мерки, които да спомогнат за укрепването на държавността. Основните задачи, които кабинетът си е набелязъл в тази сфера, са подобряване на правосъдната система, отбраната и сигурността, активна външна политика, развитие на културата, политика на стабилност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!