ТИМ победи Варна

04 септември 2012 в 22:12 9197 8

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вече е одобрила и подписала Общия устройствен план на Варна.

Пред БНР Павлова уточни, че с това процедурата приключва и планът не подлежи на обжалване. Той окончателно ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Обжалване

Заповедта за одобрение ще бъде обжалвана в съда поради тоталната нищожност на плана, обяви в писмо до медиите известният варненски архитект Калина Павлова.

Забраната за обжалване на Общи устройствени планове залегнала в ЗУТ се отнася именно за разработените такива, а не и за нищожните планове като ОУП на Община Варна, който трудно може да се нарече Общ устройствен план. Също така преградата, която ЗУТ поставя пред обжалването на Общите устройствени планове противоречи на принципите залегнали в Орхуската конвенция и делото срещу плана на Варна ще е поредния случай, който ще бъде представен на Комисията по Орхуската конвенция по преписката й срещу България, заяви Павлова.

Ще бъдат обжалвани и последващите разрешения на кмета на Община Варна за изработване на подробни устройствени планове по така одобрения Общ устройствен план, особено тези, които се отнасят до имоти, за които проектантите на плана от фирмата на "Холдинг Варна" АД са взимали пари от собствениците им, за да проектират Общия устройствен план в тяхна полза. По този казус с изработването на ОУП чрез заплащане и възлагане от частни лица и във връзка с мълчанието на прокуратурата по жалбата още от 2009г. е насрочено административно дело 5244/12г. в Административен съд София-град на 5-ти ноември от 10:30ч. срещу Главния прокурор на Република България. Също така на 26-ти септември от 14:00ч. във Върховен административен съд ще се гледа делото срещу Екологичната оценка на ОУП Варна, адм. дело 2358/2012г., информира Павлова.

Гладна стачка

Предстои още граждани на Варна, участвали в изработването на вариант за Общ устройствен план, предложен от гражданите, да се включат към гладната стачка обявена днес пред общината, за да отстояват разумните предложения за бъдещето на Варна, включително и за Морската градина.

Във вторник Панчо Янакиев, председател на сдружение "Обществен съвет на Виница", обяви гладна стачка пред Общината в морската столица срещу новия ОУП.

Преди седмица граждани на Варна дори поставиха любителска театрална постановка осмиваща зависимите от корупция управляващи и корумпиращите ги бизнесмени. По отношение Морската градина на Варна и крайбрежната й алея нито от Община Варна нито от МРРБ са представяли документ за изключването на крайбрежната зона от Морската градина. Нито пък подробния устройствен план за цялата Приморска зона Варна от 2002г. може да се счита за такъв документ, обяви арх. Калина Павлова.

Лято на протести

През цялото лято варненци протестираха в защита на Морската градина.

Искаме да бъдат възстановени официално границите на цялата Морска градина – от булеварда до морето и от вълнолома до Почивка, категорични са протестиращите.

Те настояват и за  свободно и спокойно преминаване на гражданите през алеите на парка и да се спре достъпът на коли в него. Според тях в Морската градина влизат и излизат безпрепятствено моторни превозни средства, които паркират в зелените й площи, а органите на МВР отказват да санкционират нарушителите.

През юни известният български политолог Огнян Минчев разпространи „Открито писмо до премиера Борисов за Морската градина на Варна“. В него се настоява цялата територия на Морската градина – от вълнолома до Почивка – да се върне в статут на публична държавна собственост, както и незабавно да се включи като паркова зона без право на промяна на предназначението й в градоустройствения план на Варна.

Но за ТИМ и нейната общинска администрация Алея Първа се оказа недостатъчна. Те пожелаха да придобият и голямата част от територията на самата Морска градина над ската на морския бряг, за да я превърнат в луксозен квартал с частни резиденции и хотели за новите богаташи на Варна и на България. Вече повече от 10 години без всякакво законно основание в Морската градина между Акациите и Почивка никнат нови сгради, вили, хотели и резиденции, изтласкващи парковите площи и гражданите на Варна от достъп до зеленина и море. ТИМ и общинската олигархия газят обществения интерес за съхраняване на единствения парк в града с арогантността на феодали, заяви Огнян Минчев.

Борисов в сянката на ТИМ

Интересна подробност от биографията на сегашния премиер Бойко Борисов е, че през 1995 той е бил съдружник с Иво Каменов от ТИМ във фирмата „Тео интернационал” АД.

През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата, организирала производството, е "Тео Интернационал", създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от "Литекс" и други по-малко известни персонажи на прехода, разкри сайтът bivol.bg.

В края на 1995 г. Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев, пише bivol.bg.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София