Къде и как се издава уникален код за достъп до здравното досие

Вероника Шербанова 15 април 2013 в 15:30 26325 2

Издаване на уникален код за достъп до пациентското досие, Снимка: Сергей Антонов
Издаване на уникален код за достъп до пациентското досие, Снимка: Сергей Антонов

Около 40 души са взели своя уникален код за достъп до своето здравно досие до обяд. Издаването на уникален код става бързо и лесно и за момента не се образуват опашки от чакащи. Това заявиха от Районната здравна каса – гр. София.

Интересът е много голям, хора се обаждат по телефона и задават въпроси за пациентското досие и за получаването на уникалния код за достъп, допълниха от Столичната РЗОК.

За достъп до електронното пациентско досие е необходим електронен подпис или уникален код за достъп. Персоналният код за достъп се издава в Районните здравни каси, без значение от населеното място на избрания личен лекар на всеки здравноосигурен българин.

Освен в сградата на РЗОК-София на ул. „Енос“ № 12-14, в столицата кодът за достъп се издава и в общинските офиси на Столичната РЗОК в "Люлин" - ул. "Кореняк" 17, "Младост" - ул. "Свето преображение" 20, "Красно село" - ул. "Генерал Тошев" 15-17, "Подуяне" - ул. "Ем. Васкидович" 51, и "Надежда" - ул. "Хр. Силянов" 77.

Издаването става изключително бързо и лесно. За целта в РЗОК-София е открито отделно гише, което служи само за издаване на уникалния код за достъп. Самото издаване на кода отнема около 3-4 минути. Кодът се издава само лично и срещу лична карта. Не е необходимо предварително попълване на заявление, тъй като то се принтира от служителя. От желаещия да получи универсален код се изисква само изписване на три имена, дата и подпис.

Персоналният код за достъп се издава веднага. Той е изписан върху лист хартия, който съдържа и личната информация на съответния получател, и се предоставя в запечатан плик.

Пациентското досие се намира на интернет страницата на Здравната каса, в раздел Електронни услуги. След влизането на страницата се избира дали достъпът да стане с електронен подпис или с уникални код. Въвеждат се персоналният код, ЕГН, личен номер на чужденеца или служебен номер от регитъра на НАП.

В пациентското досие се съдържа информация за изборите на личен лекар от 2000 г. до момента, лабораторни изследвания, посещение при специалист с направление, постъпване в болница и извършените там медицински дейности, заплащани от НЗОК, дентален статус и др., като информацията ще бъде подновявана ежедневно. Пълният набор от информация за пациента ще бъде добавяна постепенно, след допълнителни разговори със специалистите, тъй като те също ще трябва да подават информацията всеки ден.

Досието на дете до 18 години е включено в здравното досие на родителя, направил избор на личен лекар на детето.

В Пациентската информационна система има и абонамент, с който всеки ще може да получава нотификации от Здравната каса. Абонаментът може да е платен – с sms, или безплатен – на електронната поща. Изборът на канал за нотификация, честотата на получава не и видът на информацията, която ще бъде изпращана, се избира в раздел Профил.

Освен абонамент в раздела може да се записват и обновяват контакти на здравноосигурения, както и лице за контакти при спешни случаи.  

При необходимост всеки пациент може да предостави достъп до здравното си досие на личния лекар или на специалист. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!