Кабинетът успокои: ЕК не спира, а само бави проектите ни

Елица Мартинова 09 октомври 2013 в 13:42 2775 1

Южна дъга на околовръстния път, Снимка: БГНЕС, Архив
Южна дъга на околовръстния път, Снимка: БГНЕС, Архив

Няма опасност за изпълнението на проектите по Оперативна програма "Транспорт", успокоиха в прессъобщение до медиите от пресцентъра на Минситерски съвет.

Реакцията от правителствената пресслужба идва, след като в кулоарите на парламента ГЕРБ обяви, че Европейската комисия е спряла финансирането по два ключови за страната инфраструктурни проекта - обхода на гр. Габрово и ремонта на Западната дъга на Софийския околовръстен път (СОП). Като причина за спирането ексминистърът по еврофондовете Томислав Дончев изтъкна, че правителството не е спазило ангажимента си да осигури съфинансиране по някои ЖП проекти.

Бившите управляващи алармираха, че работата по двата проекта вече тече и има реална опасност България да трябва да заплати за тях изцяло с държавни пари.

От Министерски съвет обаче са категорични, че твърденията на ГЕРБ са грешни. От кабинета настояват, че не става въпрос за спряно финансиране, а само за отложено разглеждане на проектите.

"В писмото, получено в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се казва, че двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК, докато не бъде решен въпросът с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт“ (за жп проекти) чрез заем от ЕИБ по Кредитното споразумение. Никъде в писмата не се споменава, че се отказва европейска помощ за тях като експертите от ЕК заявяват, че проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпросът с наддоговорените средства за ЖП проекти бъде решен. С други думи, Европейската комисия отлага разглеждането им, като не е споменато, че се отказва европейска помощ за тяхната реализация", гласи обяснението на Министерски съвет по въпроса.

От пресцентъра дори посочват, че вина за ЖП проектите, които бавят парите за обхода на Габрово и СОП, носи кабинетът "Борисов".

Ето какво гласи обяснението на Министерски съвет по въпроса:

Проблемът с наддоговарянето на средствата по приоритетна ос 1 на ОП „Транспорт“ датира от 2011г. Той е можело да бъде решен по три начина: финансиране със средства от националния бюджет; заемни средства; или пренасочване на средства от други проекти. След направени анализи, казусът е решен с Решение № 519 на МС от 29.08.2013 г., с което се дава мандат на министъра на финансите, съвместно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да договорят условията на споразумение с ЕИБ в рамките, на което да бъдат осигурени средствата за изпълнението на жп проектите. Заради важността на въпроса за цялостното изпълнение на ОП „Транспорт“, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията максимално е ускорило процесите и на 30 септември е изпратено официално искане от Министерството на финансите за искане на ползване на средства от ЕИБ. Както стана ясно от информациите в публичното пространство нужните средства за жп проекти е била и сред темите обсъждани на срещата между премиера Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл