Кабаиванов подава оставка, ако СДС не влезе в парламента

Елица Мартинова 26 март 2013 в 15:37 2026 5

Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС
Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

„Председателят на една партия, която и да е тя, носи цялата отговорност за действията и за нейното представяне. Ще говорим за това на 13 май”, заяви на брифинг във вторник лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Той все пак изрази увереност, че партията ще успее да прескочи прага от 4%, за да влезе в 42-рото Народно събрание.

Кабаиванов обяви, че вече се е споразумял с други десни формации, с които заедно ще се явят на изборите под името „Съюз на демократичните сили”. Сред тях са ПП „Обединени земеделци”, Радикалдемократическата партия в България, Българската социалдемократическа партия, ВМРО „Гергьовден” на Любен Дилов и Сдружение „Патриот”.

По думите на Кабаиванов Националният съвет на партията е одобрил механизъм за подредба на изборните листи. Синият лидер увери, че водещият принцип за подбор на кандидатите ще са техните качества.

„Има места в София, където в един от многомандатните райони ще има водач, който е от гражданската квота. В другия ще бъде водач от „Съюза на демократичните сили”, в третия водачът ще бъде от СДС, след него ще бъде гражданска квота. Националният съвет гласува това, че на първите три места в много от листите ще има представители на гражданска квота. Това са дясномислещи хора, изявени и утвърдени специалисти в областта, в която работят – лекари, инженери, юристи, преподаватели, лица, известни в региона, в който ще бъдат в листите”, обясни Кабаиванов.

Председателят на СДС уточни, че окончателният вариант на изборните списъци ще бъде гласуван следващия вторник и ще бъде оповестен след това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови