Йовчев: След Сарафово рисковете за България са изконсумирани

23 юли 2013 в 11:18 2415 2

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Има напредък в разследването на атентата на летище Сарафово в Бургас, въпреки че не бих се ангажирал с конкретни срокове.

Това каза във Варна пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Аз се надявам, че ще продължим в тази посока и ще имаме по-добри резултати в кратки срокове, но там единствено прокуратурата може да се ангажира с по-точна прогноза”, каза Йовчев, цитиран от "Фокус". Вътрешният министър посочи още, че Българи не е страната, която е убедила европейските партньори в нещо и не единствено това, което се случи у нас, е причина, за да се стигне до това решение.

„Това решение е взето с консенсус, което показва истината, че са взети предвид много фактори - не само от гледна точка на сигурността и политическата битка”, допълни той. Йовчев посочи, че само прокуратура на този етап може да дава данни за разследването.

Според него решението на Европейската комисия да обяви военното крило на "Хизбула" за терористична организация е добро решение.

„Ние имаме задължение преди всичко към българските граждани, и българските граждани трябва да знаят истината за това, което се случва. Имаме отговорност и към нашите партньори, защото сме част от колективна система за сигурност. От тази гледна точка мисля, че това е едно правилно решение”, каза Йовчев.

Той допълни, че ако има рискове за България, то те вече са изконсумирани. Оттук-нататък той не очаква съществено повишаване на риска. „Независимо от това, ние предприемаме всички необходими мерки, за да гарантираме сигурността в момента на всички критични инфраструктурни и на всички обекти в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!