Плевнелиев подкрепи вкарването на "Хизбула" в черния списък

OFFNews 22 юли 2013 в 15:58 1418 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи решението ливанската шиитска организация  "Хизбула" да бъде включена в черния списък с терористични организации на ЕС. 

"Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. Днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната", се казва в изявление на държавния глава, след решението на външните министри от ЕС на заседание в Брюксел.

Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му, заявява още държавният глава. 

Плевнелиев приветства решението на министрите, което е "плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите". Според него решението е взето на базата на задълбочен анализ и на голям обем информация за терористи, действащи на територията на ЕС. 

Решението на страната ни да назове "Хизбула" като извършител на атентата в Бургас, беше взето след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 5 февруари. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че има обосновано предположения за това, че ливанската шиитска групировка стои зад взрива на паркинга край летище Сарафово. 

За момента няма информация кой е атентаторът от Бургас. Според българските власти терористите са били трима. Те са минали са през страни от Европейския съюз с истинската си самоличност, а двама от тях са напуснали страната отново с истинската си самоличност.

Предполага се, че загиналият атентатор не е бил камикадзе, като той е имал за задача да постави бомбата в автобуса с израелски туристи, след което да напусне страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!