Йордан Йовчев 7-и на финала на халки на Олимпиадата

Александра Маркарян 06 август 2012 в 16:25 4476 2

Йордан Йовчев. Снимка: БГНЕС
Йордан Йовчев. Снимка: БГНЕС

Йордан Йовчев зае седмото място на халки на финала на гимнастическия турнир на Летните олимпийски игри в Лондон.

Препълнената зала изпрати българина с бурни аплодисменти.

Йовчев се представи на ниво, но при приземяването опря с колене земята и получи оценка 15.108 (6.6 за трудност и 8.508 за изпълнение).

Българинът, изиграл съчетанието си под номер 5, бе най-възрастният участник сред 8-те финалисти - на 39 години. Класира се за финала с последен резултат на 28 юли. Обеща да тренира "здраво" за финала, но не очакваше, че на тази възраст може да е конкуренция на останалите гимнастици в осмицата. "Имат един конкурент по-малко", каза той, прогнозирайки, че ще се заеме последното 8-о място на финала.

"Не знам дали това ще е последното ми участие. Нека да не говоря със сигурност. Има емоции, уморен съм, но същевременно съм във форма. Нищо не мога да кажа. Най-добре в момента е да благодаря на всички хора, които ме поддържаха, защото те са част от силата, която имам", заяви след финала Йовчев пред Дарик.

В шестте си участия в олимпийски игри - от 1992 г. в Барселона до днес, Йовчев печели три бронзови и един сребърен медал. Йовчев е четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.

Днес златният медал взе Артур Набарете Занети (Бразилия) с оценка 15.900, среброто беше за Чън Ибин (Китай) - 15.800, а бронзът - за Матео Моранди (Италия) с резултат 15.733. Последен, след Йордан Йовчев, се класира Федерико Молинари от Аржентина с оценка 14.733.

Оттук нататък Йовчев ще се посвети на работата си като председател на Федерацията по спортна гимнастика. Той ще остане още два дни в Олимпийското село, за да подкрепя българската делегация. 

"Много ясно, че ще ги подкрепям. Още два дни съм тук, ще гледам, каквото мога. Изпуснах волейбола, не успях да отида на борбата. Моята мисия, като знаменосец, е да извличам положителното, с каквото мога, да помагам, да бъда полезен", коментира гимнастикът.

"Мисля, че ще има медали за България. Поздравявам всички колеги от България, които участват на Олимпиадата, пожелавам им късмет, и мисля, че ще има медали", каза още Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews