Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изследване на МИЕТ: 3.4% от течните горива са некачествени

Вероника Шербанова 21 януари 2013 в 14:08 1248 0

Горива, Снимка: БГНЕС
Горива, Снимка: БГНЕС

3,4 % от течните горива на пазара през миналата година са били некачествени. Това показва изследване на Главна дирекция "Контрол и качеството на течните горива" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представено днес.

От 2009 г. насам делът на некачествените горива на пазара е намалял драстично, коментира директорът ù Петър Костадинов. Тогава дирекцията е установила несъответствия с изискванията за качество при 15% от течните горива.

Констатираното състояние показва, че горивата в България са вече на едно добро средно европейско равнище, обясни шефът на дирекцията за контрол на течните горива.

Изследванията за съдържание на биоетанол в горивата показали, че средното съдържание е с около 1% по-високо от европейското изискване за 6%. 2,4 на сто от изследваните проби са имали по-ниско от необходимото количество биоетанол.

Дирекцията е издала 108 наказателни постановления за констатираните нарушения през 2012 г. Те са за сумата от 1 410 000 лева, като 920 000 са в процес на събиране, каза още Петър Костадинов.

В момента качеството на пропан-бутана, който се разпространява в търговската мрежа, не се проверява, заяви още Костадинов. Това ще започне да се прави от 2016 г. Контролът ще се осъществява с реализирането на проект на МИЕТ.

До 2015 г. ще бъде закупена апаратурата, необходима за изследването на пропан-бутана. Акредитацията ще отнеме поне още година, така че очакваме контролът на горивото да започне не по-рано от 2016 г., посочи Костадинов.

По думите му има и идея за контрол на качеството на въглищата, която се обсъжда с Министерството на околната среда и водите, но засега всичко е в рамките на предварителни разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews