Държавата спечели 5 млн. лв. от нова въглеродна сделка

15 ноември 2012 в 13:31 1392 0

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Около 2.53 милиона евро е спечелила България от търг на въглеродни квоти тази седмица на първия „ранен“ търг за разрешителни за парникови емисии. Той бе проведен във вторник на Европейската енергийна борса (European Energy Exchange), съобщи Министерството на околната среда и водите.

В търга са участвали само 11 от държавите в Евросъюза, защото останалите още не са минали нужните процедури.

На пилотния търг България е предложила за продажба 298 000 въглеродни квоти. Държавата ги е изтъргувала при цена 8.49 евро всяка. Вторият „ранен“ търг е днес, 15 ноември 2012 г. и държавата ще участва в него със същото количество квоти, обяви екоминистерството.

До края на годината предстои да се проведат още 10 търга на квоти. За България е определено  да предостави един и същ брой квоти на всеки търг без последния, на който ще търгува с 1000 квоти по-малко.

Тръжният календар и информацията относно проведените търгове се публикува на страницата на Европейската енергийна борса.

Търговете

Търговете са новият начин, по който ще се провежда европейската въглеродна търговия. ЕС има вътрешен въглероден пазар със специфичен вид квоти (EUA - European union Allowances), които са собственост на предприятията, емитиращи парникови газове.

На международния въглероден пазар се търгува с няколко други вида разрешителни, сред които държавните квоти (Предписани емисионни единици или "Киото квоти"). България разполага с голям излишък от такива Киото квоти (близо 250 милиона) и до момента успя да сключи две сделки с Австрия за продажба. По споразумението с Австрия обаче купеното количество и цента са тайна. Такава е практиката и при сделките на други държави, а целта е да  не се повлияе на сделките на останалите - за тези квоти няма борсова цена и цената е въпрос на междудържавно споразумение.

От 2008 г. досега разрешителните (1 разрешително/квота е за изпускане на 1 тон въглероден диоксид) се разпределят безплатно сред предприятията на всяка държава и компаниите, които надхвърлят лимита си, са задължени да си купуват от други, които имат излишък от разрешителни. За всяка от петте години на този период българските фирми разполагат сумарно с 42.3 млн. квоти. От 2013 г. до 2020 г. фирмите в ЕС ще получават само част от нужните им разрешителни безплатно, а останалите ще си купуват на търгове като тазседмичния.

Приходите

Парите от тези търгове няма да влизат в общия държавен бюджет, а ще се харчат целево за "позеленяване" на производствата, т.е. намаляване на парниковите емисии чрез по-екологични горива, производствена техника или изолаци. Държавата, в лицето на екоминистерството, ще трябва да ги инвестира в проекти за намаляване на парниковите емисии - били те в промишлеността или в транспорта. По закон така трябва да се харчат и приходите от държавните квоти. Парите от двете сделки с Австрия са влезли в бюджета на Националния доверителен екофонд, който ги разпределя за проекти за нисковъглеродни проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови