"Газпром" предпочете шистовия нефт пред газ

Николай Марченко 29 октомври 2012 в 17:56 2771 1

Залежите на шистов газ в Полша - 10 пъти по-малко от очакваното. Снимка: БГНЕС
Залежите на шистов газ в Полша - 10 пъти по-малко от очакваното. Снимка: БГНЕС

Руският държавен монополист „Газпром“ реши да последва инструкциите на Сметната палата и президента Владимир Путин, като най-накрая обърна вниманието на неконвенционалните източници на горива.

Въпреки че анализаторите от няколко години предупреждават „Газпром“ за „шистовата революция“ в САЩ, едва след като вниманието на концерна обърна лично президентът Владимир Путин, оттам лансираха плановете си. Не на последно място може да се спомене и обещаната още миналата седмица проверка от Сметната палата на Русия –  според ведомството „Газпром“ подценява евентуалните изгоди от шистовите скали.

Според бизнес - всекидневника „Деловой Петербург“ монополистът ще сондира шистите, но не за шистов газ, а за шистов нефт. За целта пилотно ще се разработва Верхне-Салимско нефтено находище, като от „Газпром“ разчитат на ноухауто на новия партньор – британско-холандкската Shell Salym Petroleum Development. За целта двете компании вече подготвиха съответната пътна карта на основните дейности.

Според изданието, засега „Газпром“ разглежда сравнително далечни перспективи – чак към 2012 г. се палнира добив в промишлени обеми, а между 2022 г. и 2025 г. ще се добива около 1 млн. тона годишно. Твърди прогнози обаче за това находище все още липсват – според различни оенки става дума за между 20 и 140 млрд. тона. Според руските експерти да се направят по-точни прогнози засега е изключително сложно.

Междувременно, полската преса вече писа, че държавните компании, както и американските енергийни гиганти, вече мислят да се преориентират към добива именно на шистов нефт, а не газ, който все още не е намерен в промишлени обеми.

Както писа миналата седмица OFFNews.bg, Сметната палата на Руската федерация заподозря „Газпром“ в сериозно подценяване на шистовия бум по света, който директно се отразява на цените в Западна Европа. Според запознатите, властите са притеснени, защото доходите от газ и нефт (т.нар.“нефтодолари“) остават основното перо за попълване на бюджета на Русия и подобно отношение на монополиста директно поставя под удар федералната хазна.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови