Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изпити по история и италиански в Софийския университет

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 08:25 2789 0

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов, архив
Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов, архив

Писмени изпити по история, италиански език и физика откриват втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет днес.

Изпитът по история открива кампанията. Началото му е в 9 ч. Кандидатите с физика и с италиански ще започнат изпитите си в 14 ч.

Темите по история са формулирани рано тази сутрин от изпитна комисия, съобщиха от СУ. В конспекта са включени всички важни моменти от българската история – от развитието на българската държава през VII в. до участието на България във Втората световна война в средата на XX век.

За самия изпит ще бъдат изтеглени две от тях.

Кандидат-студентите сами избират по кой от двата варианта да работят. Те ще имат 4 астрономически часа, за да развият темата си.

Проверителите ще оценяват структурата на изложението и логическата връзка между събитията; подбора на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност; анализа и обобщенията върху събития, личности, явления и процеси, свързани с основните въпроси на темата; използваната историческа терминология; езиковата и стилистична грамотност.

При пропуск на основен въпрос оценката се намалява до две единици.

Изпитът по италиански е диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български и езиков тест. Той също продължава 4 астрономически часа. Диктовката е с обем до 20 машинописни реда, преразказът - до 1 машинописна страница, а преводът - до 20-25 машинописни реда. Езиковият тест се състои от два абзаца по 10 реда и цели да провери познанията на кандидат-студентите по граматика и лексика на съвременния италиански език.

Изпитът по физика е 4 часа и се състои от тест и една задача върху материали по физика за средните училища.

При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!